Komemoracije i hodočašćaNovosti

Bjelovar – Komemoracija za žrtve jugokomunističkog zločina u šumi Lug

Fotografija: bbz.hr

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA

Odbor za obilježavanje spomena prešućivanih hrvatskih žrtava

II. svjetskog rata i poraća s područja Bjelovarsko-bilogorske županije

BJELOVAR, LUGGRAD BJELOVAR

i

OGRANAK MATICE HRVATSKE U BJELOVARU

priredit će u petak 11. lipnja 2021. godine u 18:00 sati

na spomeničkom području gubilišta šume Lug u Bjelovaru

S P O M E N

na hrvatske žrtve jugo-komunističkog boljševizma, pogubljene u poraću 1945. godine

Bjelovar i područje današnje Bjelovarsko-bilogorske županije nisu mimoišli jugo-komunističko-boljševički zločini, a posebno u poraću 1945. Do sada su zabilježena saznanja o 71 gubilištu diljem naše županije s nepoznatim brojem grobnih jama.

Najpoznatije gubilište je u šumi Lug na kojem je u ljetu 1992. pronađeno 7 grobnih jama u kojima je otkriveno i izvađeno 228 kostura ljudskih žrtava, a zatim na isti način u mjesecu rujnu na gubilištima u šumi Trnovka (Općina Kapela) iz 3 grobne jame 65 kostura ili ukupno 293 kostura ubijenih hrvatskih ljudi.

U lipnju 2006. završena je u Lugu zajednička grobnica i time osigurano trajno počivalište žrtvama čiji su posmrtni ostaci položeni u grobnicu 28. lipnja 2006. uz veličanstven ispraćaj, kada im je i otkriveno spomen obilježje.

Preporučujemo članak na portalu klikni.hr

Gđa Ana Toth dugogodišnja je članica Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Svojim osobnim svjedočenjem čuva sjećanje na svoga oca Petra, a bol za izgubljenim ocem ni danas u visokim svojim godinama nije zaboravila i bol nije ništa manja.

Draga Ana danas uz molitvu sjećamo se i tvojega dragog oca Petra, neka mu je laka hrvatska zemlja. Znamo da ove godine nisi bila na svetoj misi u šumi Lug, bolest čini svoje, ali nadamo se da ćeš se iduće godine pridružiti hodočasnicima u molitvi u šumi Lug.

Ana Toth u društvu mons. Mile Bogovića i članova – hodočasnika Hrvatskog žrtvoslovnog društva

FOTOGALERIJA: Facebook – Grad Bjelovar – poveznica https://www.facebook.com/Grad-Bjelovar-159430524598829/

Odgovori