Novosti

Misa za žrtve Boričevca

U Boričevcu, mjestu simbolu stradanja Hrvata u drugom svjetskom ratu, u nedjelju, 26. srpnja, služena je u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije misa za žrtve Boričevca, posebno za one iz roda Ivezića, i to na 79. obljetnicu njihova stradanja.

Misu je predvodio župnik i udbinski dekan preč. Josip Šimatović u koncelebraciji župnika Boričevca, Donjeg Lapca i Zavalja Dine Rupčića. Sudjelovalo je nekoliko stotina hodočasnika i vjernika, a tradicionalno bili su i predstavnici udruge Hrvatskog domobrana iz više hrvatskih gradova od Slavonije do Dalmacije, Lošinja i Duge Rese, ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, političkih stranaka, Hrvatskog žrtvoslovnog društva na čelu s Antom Beljom kao i pomoćnikom ministra u Ministarstvu hrvatskih branitelja Stjepanom Sučićem.

Župnik domaćin Rupčić na početku je pozdravio predvoditelja slavlja preč. Šimatovića kao i predstavnike brojnih udruga i državnih institucija čija nazočnost govori da se Boričevac i njegove žrtve ne prepuštaju zaboravu. Ujedno je prenio pozdrave umirovljenog gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića.

„Kada ovamo dolazim obuzima me tjeskoba, sva ta zarasla vegetacija i onda odjednom vidim obnovljenu crkvu i zvuk zvona. Nakon zveketa oružja i zuluma pobjednika, javlja se mir“, rekao je u uvodu preč. Šimatović koji je zatim govorio o onome za čim vjernici čeznu, o Kraljevstvu nebeskom. Vrata neba nam je otvorio Isus svojom smrću, a on je istaknuo da je „Put, Istina i Život“. U Boričevcu su put, istina i život bili prekinuti, a tridesetak života je oduzeto. Nasilje je obilježilo ovaj kraj. A prolivena krv viče već 79 godina, što je dobar ljudski vijek. Kao što je Crkva hrvatskih mučenika svetište Božje pobjede i obećanja, takav je i Boričevac. Nakon 79 godina molitva je uslišana, mrtvi su pokopani, zvona slave uz „mir s vama“. Kamene zidove crkve Male Gospe miluju naše pjesme i riječi. Ovdje smo se danas okupili ne zbog razdora, već zbog mira. Radimo na tome da istina ne bude zakopana u grobu. Budimo ispunjeni ponosom na naše nevine stradalnike. Želio bih da taj kršćanski osjećaj živi u vašim srcima, jer svi smo pozvani svjedočiti evanđelje a najbolji primjer su nam naši mučenici, istaknuo je preč. Šimatović te na koncu poželio da Marijino Rođenje bude početak boljeg svijeta, molivši „neka Marija bdije nad svima nama da iz obnovljenog hrama donesemo mir“.

Župnik Rupčić na koncu je najavio da se iduće godine obilježava 80. obljetnica od boričevačkih žrtava kada će se upriličiti križni put do Dabine jame kod Brotnja gdje su tragično stradali Ivezići. Boričevac je naša nada, čovjek snuje, a Bog određuje, zaključio je župnik Rupčić.

Prije mise održana je molitva odrješenja za žrtve roda Ivezića kod njihove grobnice ponad župne crkve Male Gospe kao i kod spomenika koji je podigla Republika Hrvatska. Tamo se kratko obratio Ante Beljo uime Hrvatskoga žrtvoslovnog društva.

Izvor: https://ika.hkm.hr/novosti/misa-za-zrtve-boricevca-4/

Odgovori