Novosti

Na Radimlji održana komemoracija i sveta Misa za žrtve Križnog puta 29. svibnja 2022.

POVEZNICA: https://neum.online/foto-na-radimlji-odrzana-komemoracija-i-sveta-misa-za-zrtve-kriznog-puta/

Nedjelja, 29. svibnja u 12 sati na Radimlji je održana komemoracija i sveta Misa u spomen na ubijene hrvatske žrtve Križnog puta

Poznato je kako je jedan od Križnih puteva vodio u Hercegovinu. Brojni su svjedoci koji su otkrili lokacije stratišta, a jedno od najvećih je Radimlja. Tu su izvršeni strašni zločini nad zarobljenim vojnicima i civilima. Trudilo se te zločine prekriti i istinu ušutkati, ali iz ljubavi mučenika nikla je sloboda i težnja da se povijest rasvijetli. Mnoge predaje koje su već potvrđene materijalnim dokazima prepuštamo znanstvenicima da ih iznesu na svjetlost istine, navodi don Ljubo Planinić, stolački župnik.

Vijence i svijeće ispred spomen obilježja položilo je izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, koje je predvodio dr. Dragan Čović skupa sa svim predstavnicima društvenog života Bosne i Hercegovine, gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković, zajedno s ostalim gradonačelnicima i načelnicima, izaslanstvo Republike Hrvatske na čelu s veleposlanikom gospodinom Ivanom Sabolićem, počasni Bleiburški vod i ostala izaslanstva.

Sveto misno slavlje predvodio je don Ante Luburić.

Povijest se ponavlja, ali svaki put sve više košta, rekao je jedan državnik.

Danas smo se okupili da obilježimo stradanje i žrtvu naših sunarodnjaka na ovom stolačkom polju iz svih krajeva Hercegovine. 17% ondašnje Trebinjsko-mrkanske biskupije je ubijeno, život im je prestao. Ovi mrtvi nas upozoravaju, zaključuje don Luburić u svojoj propovijedi.

S lijeva na desno: Stanislav Vukorep, Anita Martinac i Ante Beljo

Poveznica: Neum.online kao izvor

Odgovori