Novosti

Nova Ves Petrijanečka-Spomen na žrtve Drugog svjetskog rata i poginule branitelje u Domovinskom ratu

Spomen na žrtve 2. svjetskog rata i poraća i poginule u Domovinskom ratu

U crkvi sv. Katarine misu predvodio biskup, mons. Josip Mrzljak

Nova Ves Petrijenčeka bila je u nedjelju, 8. ožujka 2020. godine domaćin komemoracije za poginule hrvatske branitelje Domovinskog rata i stradale u Drugom svjetskom ratu i poraću, a koju već nekoliko godina početkom ožujka mjeseca priređuje Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava. Sjećanje na stradale započelo je u 9 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima naselja Nova Ves Petrijanečka.

U crkvi sv. Katarine, nasuprot spomenika, potom je misu za sve stradale u ratovima XX stoljeća i progonima diktatura i totalitarnih režima, u koncelebraciji s pertijanečkim župnikom, vlč Ivanom Sakačem, predvodio i održao prigodnu propovijed biskup mons. Josip Mrzljak, a uz stradale u ratovima članovi Društva podsjetili su se i na preminule članove koji su umrli lanjske godine (Stjepan Borak Pekić iz Velikog Lovrečan – travanj 2019. i Branko Lazar iz Klenovnika – lipanj 2019. ).

Nakon mise članovi Društva i gosti uputili su se prema groblju gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće, kod središnjeg križa gdje je postavljena i spomen ploča s imenima poginulih mještana naselja Nova Ves Petrijanečka u Drugom svjetskom ratu i stradalih nakon njegova završetka.

Kod oba spomenika molitvu je predvodio biskup Mrzljak, a uz članove obitelji poginulih i stradalih, vijenac su položili predstavnici Društva za obilježavanje grobišta i ostali sudionici komemoracije. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja vijenac je položila i svijeću zapalila Ivana Horvat, voditeljica Službe za obilježavanje mjesta masovnih grobnica i suradnju s organizacijama civilnog društva, a na čelu izaslanstva općine Petrijanec bio je načelnik Željko Posavec. U spomen na stradale svijeće su zapalili i predstavnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba na čelu s predsjednikom Antom Beljom, a odavanju počasti bili su prisutni i predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata klub Petrijanec, kao i predstavnici Udruge branitelja iz Varaždina te članovi Društva za obilježavanje grobišta žrtava komunizma iz Čakovca.

Održana 20. sjednica skupštine Društva osnovanog 20. rujna 2000. godine

Nakon odavanja počasti stradalima u restoranu Gaj održana je 20 sjednica skupštine Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava osnovane u Varaždinu 20. rujna 2000. godine. U ime Društva nazočne goste i uzvanike pozdravio je predsjednika Franjo Talan, a po prihvaćanju dnevnog reda sjednicu je nastavio voditi dopredsjednik Društva Stjepan Jovan. U radnom voditeljstvu bile su još Barbara Turk iz Peklenice i Tajana Mikac Vidović iz Zagreba, a poslove zapisničara preuzela je tajnica Jasenka Zdelar iz Velikog Bukovca.

U izvješću predsjednika o radu Društva istaknuto je da su se lanjske aktivnosti nastavile voditi u skladu s usvojenim programom, a zahvaljujući zalaganju rukovodstva Društva i podružnice Istra pripremljen je projekt pod nazivom „Spomen na žrtve Istre – Tupljak“, a koji će se realizirati ove godine hodočašćem i posjetom nekoliko grobišta na području biskupije Porečko-pulske. Uz aktivnosti iz „vlastitog“ programa, a koje se odnosi na organizacije komemoracija na grobištima sjeverne Hrvatske, Repova šuma Štrigova, stradale 1947., Leš Kotoriba, Pancerica Otok Virje, Ksajpa Šankovec Savica Beretinec, Kalnička Kapela i Svibovec Toplički pogubljene 1943. i na najvećem grobištu Varaždinske biskupije u Dravskoj šumi kod Varaždina. U suradnji sa župama i mještanima komemoracije se održavaju i u Vratišincu, kao i o godišnjici mučeničke smrti župnika vlč. Matije Žigrovića umorenog 1943. godine, te 3. srpnja u spomen na vlč. Vilima Cecelju, preminulog u Salzbrugu 1989., godine. Realizacija projekta Pieteta koji od 2003. godine vodi Dragutin Šafarić, predsjednik Povjerenstva Društva za Republiku Sloveniju može se vidjeti na adresi: http://www.safaric-safaric.si/dragutin.htm. Kraći osvrt dan je i na aktivnosti podružnica Čakovec, Virovitica i Istru, a tijekom jednosatnog trajanja sjednice na video platno prikazano je preko 380 fotografija vezanih uz lanjske aktivnosti članova Društva. Članovi Društva aktivno su se uključilo i u realizaciju Osmog hrvatskog žrtvoslovnog kongresa koji se pod motom „Totalitarizmi XX. stoljeća i njihove posljedice za hrvatski narod“ održao u jedanaestom mjesecu 2019. godine. Kongres je započeo svečanim otvaranjem i predavanjima, 8. studenoga na Hrvatskim studijima u Zagrebu i trajao je tri dana, a organiziralo ga je Hrvatsko žrtvoslovno društvo. Uz obilazak mjestima stradanja u Hrvatskoj, posjetila su se i neke lokacije u Sloveniji, između ostalih i žrtve dječjeg logora u Ormožu, u kojem je u ljeto 1945. preminulo četrdesetak djece, u spomen na žrtve groblje Dobrava u Mariboru i Bleiburg u Austriji, a sudjelovali su i pokopu žrtava u Brodskim Moravicama, 20. srpnja 2019. godine., koje je realizirano zahvaljujući Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Izdavanje knjige „Žrtve i stradanja sjeverne Hrvatske“, svečana sjednica i izložba????

Prema donesenom planu Izvršnog odbora od 25. listopada 2019. godine, u tekućoj godini komemoracije i ostale aktivnosti vezane za žrtve održati na svim mjestima kao i prošle godine, a želja članova Društva je i sudjelovanje u dostojnom pokopu žrtava grobišta Tupale, koje se planira na groblju u Otočcu za 12. rujan 2020. godine, 74 godine nakon njihove likvidacije. U planu Društva za tekuću godinu je još izdavanje knjige „Žrtve i stradanja sjeverne Hrvatske“ i svečana sjednica i izložba fotografija povodom dvadeset godina djelovanja Društva, a što sve zavisi od osiguranja financijskih sredstava i podrške šire društvene zajednice.

Sva izvješća i planovi rada jednoglasno su prihvaćeni, kao i prijedlog Izvršnog odbora Društva, od 12. veljače 2020. godine, za novo rukovodstvo Udruge. U Izvršni odbor Društva za razdoblje 2020. – 2024. godine izabrani su: Franjo Talan za predsjednika, Stjepan Jovan za dopredsjednika i Jasenka Zdelar za tajnicu, a ostali članovi su još Barbara Turk, Josip Kolarić, Ivo Ivanović, Stanko Cecelja, Franjo Črep i Ivan Pavlović. Boris Veselnik izaban je za predsjednika Nadzornog odbora kojem su članovi još Dragica Markan i Vladimir Horenec.

Zahvale !!!!!!

Čestitke Društvu na dosadašnjem dvadesetogodišnjem radu i uspješan nastavak aktivnosti poželio je načelnik općine Petrijanec Željko Posavec, kao i gospođa Ivana Horvat iz Ministarstva hrvatskih branitelja, a zahvalnost članovima Društva za čuvanje uspomena na žrtve i stradanja izrazio je i biskup, mons. Josip Mrzljak, kojem je nakon završetka rata 1945. nestao i otac.

U završnom djelu sjednice prisutni su pozvani da se priključe 11. križnom putu grobištima Varaždinske biskupije, a koje se planira za nedjelju, 22. ožujka 2020. godine. Također i za hodočašću u Istru, a koje se planira održati 25. i 26. travnja. U pripremnim aktivnostima za hodočašće u Istru predsjednik je izrazio zahvalnost biskupu, mons Ivanu Milovanu, kojem je 22. ožujka 1945. „nestao otac, i Antonu Celiću i ostalima za vrijeme provedeno na obilasku lokacija istarskih grobišta i jama, Tupljak, Bubića jama u Plominu, Golubinčine kod Krnice u župi Rakalj i Širočice u župi Sveta Lucija, a koje je realizirano u lipnju 2019. i u siječnju ove godine. Hodočašće se organizira u suradnji s podružnicom Društva za Istru, a prvog dana u planu je posjeta grobišta Tupljak i Golubinčina, kao i spomen na žrtve „Proštinske bune“ stradale 1921. godine. U nedjelju je na rasporedu, u Svetvinčentu, spomen na blaženog Miroslava Bulešića te u Žminju, polaganje vijenca svim istarskim svjedocima i mučenicima vjere, a u završnom dijelu hodočašća posjetite će se u Pazinu i grob istaknutog istarskog svećenika Bože Milanovića.

U ime domaćina, restorana Gaj, sudionike sjednice, članove Društva i goste, pozdravila je Davorka Hranić, koja je u ime obitelji Hranić zahvalila Društvu na dugogodišnjoj suradnji, i svima iskazala dobrodošlicu.

Stradali žitelji naselja Nova Ves Petrijanečka u Drugom svjetskom ratu i poraću Poginuli u ratu:

Vajdić Josip (1902 – 1943), Novoselec Stjepan (1910 – 1943), Sever Josip (1910 – 1945), Seketin Stjepan (1911 – 1943), Kamenar Josip (1913 – 1942), Mikuljan Stjepan (1916 – 1941), Mikac Mijo (1920 – 1942), Hrešć Ivan (1921 – 1941), Jerec Josip (1921 – 1943), Jerec Ivan (1924 – 1943), Mikulek Josip (1921 – 1943) i Mežnarić Mijo (1923 – 1945).

Nestali Na Križnim putevima:   Habulan Ivan (1895 – 1945), Matečko Ivan (1910 – 1945), Leskovar Stjepan (1912 – 1945), Kamenar Mijo (1919 – 1943), Lovrenčić Mirko (1920 – 1945), Kramar Anđelko (1921 – 1945), Lončar Stjepan (1923 – 1945), Furjan Ivan (1923 – 1945) i Kudinović Pavao (1923 – 1945).
 

Preminuli članovi Društva 2019. godine

Stjepan Borak Pekić – Veliki Lovrečan Cestica (travanj 2019.) Branko Lazar (Super) – Klenovnik (lipanj 2019. )

 

Zapisao nakon odavanja počasti stradalima, svete mise i održene 20. sjednice, 8. ožujak 2020.

Franjo Talan, predsjednik Društva

 

                      

                                                                                                   Plan Društva za 2020

Odgovori