Ostala događanja

ZRIN – PROSLAVLJEN TITULAR ŽUPE

U petak, 3. svibnja proslavljen je blagdan Našašća Sv. Križa, titular porušene župe u Zrinu u kojoj više od 75 godina ne živi ni jedan katolik. U rujnu 1943. partizanski “osloboditelji” su porušili Zrin, njegove žitelje pobili i prognali a župnu crkvu srušili.

Tom prigodom, misno slavlje predvodio je mons. Marko Cvitkušić, generalni vikar Sisačke biskupije i ravnatelj Zaklade za gradnju crkvu u Zrinu u zajedništvu s mjesnim župnikom vlč. Stjepanom Filipcem. Misnom slavlju nazočilo je i tridesetak vjernika koji su došli s raznih strana među kojima su bili i podupiratelji gradnje zrinske spomen-crkve te izvođač radova g. Davor Vrbanek.

U prigodnoj je propovijedi mons. Cvitkušić  rekao da se današnjim blagdanom od davnih dana iskazivala počast Svetom Križu koga je u Jeruzalemu u 4. stoljeću pronašla sveta Jelena, majka cara Konstantina. Prema propovjednikovim riječima mi ne častimo samo drvo na kojem je Krist bio raspet, nego iskazujemo zahvalnost njemu koji je za nas umro na križu. Križ je simbol Božje ljubavi prema svakome od nas i zato nam je on svet.

Poslije misnoga slavlja druženje se nastavilo uz razgovor i okrepu na posjedu obitelji Petanjak, a bilo je riječi i o pojedinostima vezanim uz gradnju zrinske spomen-crkve.

Izvor: Sisačka biskupija

Odgovori