NovostiOstala događanja

Slavonskobrodskoj bolnici svečano uručeno visoko braniteljsko priznanje – Junak Domovinskog rata!

Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu, u utorak, 28. ožujka, svečano je uručeno tradicionalno priznanje hrvatskih branitelja – Junak hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, koje dodjeljuje Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91 (UHBDR91.), u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata.

– Riječ je o jednoj od najvećih ratnih bolnica, čiji su djelatnici od prvih dana velikosrpske agresije bili na samim crtama bojišta, od 1991.-1995., dali nemjerljiv doprinos, a pored vojnika i civila iz ovoga kraja, ovdje su do okupacije Bosanske Posavine zbrinuti i ljudi s tamošnjeg područja. S ovim priznanjem još smo jednom željeli istaknuti doprinos njihovih liječnika i ostalog zdravstvenog osoblja, ili bolje rečeno jednostavno im kazati – „hvala“! – naglasio je Mladen Pavković, predsjednik UHBDR91., koji je i uručio ovo priznanje.

Tijekom Domovinskog rata u ovoj je bolnici zbrinuto oko 7 900 ranjenika, među kojima i veliki broj žena, djece i staraca.

Mario Filipi, prof. dr. Boris Hrečkovski, dr. med. specijalist traumatolog, Željka Dujmić…

– Svako priznanje nam je drago, a ovo posebno, jer nas vraća u dane ponosa i slave, a kako vrijeme ide mnogi su već i zaboravili kroz kakav smo pakao prošli tijekom Domovinskoga rata, tim prije jer nam je bojišnica bila i u samome gradu – čuli smo od zamjenika ravnatelja ove bolnice prof. dr. Borisa Hrečkovskog, koji je i sam sudionik Domovinskoga rata, dok je glavna sestra Željka Dujmić podsjetila da im je najteže bilo 1992. godine te da je 44 njihova liječnika, 33 medicinske sestre i više od šezdesetak djelatnika drugih struka dragovoljno pristupio u vojne postrojbe, prije svega u 108. i 157, brigadu Hrvatske vojske, ali i u druge vojne jedinice i da su bili na bojištima diljem Hrvatske.

Na dodjeli priznanja bio je nazočan i Mario Filipi, 100 postotni hrvatski ratni invalid, koji se prisjetio dana koje je za vrijeme rata proveo u ovoj bolnici, kad je ostao bez ruke i noge.
– Nikada neću zaboraviti stručnost i pažnju djelatnika bolnice, kad nam je bilo najteže-rekao je.

Inače, dosad je ovo visoko braniteljsko priznanje dodijeljeno prvom hrvatskom predsjedniku i vojskovođi dr. Franji Tuđmanu, Marku Babiću, generalu Blagi Zadri, (posthumno), vukovarskoj ratnoj bolnici, generalima Gotovini i Markaču, Kati Šoljić, Marku Miljaniću iz Škabrnje, ratnom pilotu Danijelu Boroviću, pripadnicima 7. gardijske brigade „Puma“ i drugima.

Tekst i slika: Milan Pišković

Odgovori