Komemoracije i hodočašća

150 GODINA DOMOBRANSTVA U HRVATSKOJ I 100 GODINA PROSINAČKIH ŽRTAVA

Prigodni program počeo je u crkvi sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu, nastavio se komemoracijom ispred spomen obilježja na Jelačićevom trgu,  posvetom groba prosinačkih žrtava na groblju Mirogoj te  svečanom akademijom u prostorijama Udruge specijalne policije.

Crkva sv. Franje na Kaptolu prije početka spomen mise

U Zagreb 2. prosinca 1918. iz Beograda dolazi vijest o stvaranju Kraljevine SHS., svega tjedan dana nakon povijesnog govora Stjepana Radića u Saboru čije riječi i dalje ostaju opomena hrvatskom narodu: “Još nije prekasno, ne srljajte kao guske u maglu!”

Malobrojne pristalice Svetozara Pribičevića, vodećeg srpskog političara u Hrvatskoj, zagovaratelja jugo unitarizma koji je do 1929. obnašao funkcije ministra unutarnjih poslova i ministra prosvjete u zajedničkoj državi, vladali su već desetak dana zagrebačkim ulicama uz zaštitu policije čiji je šef bio dr. Grga Anđelinović. Obzirom da ih za “proslavu” nije bilo dovoljno, beogradski agenti provališe u zagrebačke srednje škole i gimnazijalce odvedoše u povorku koja ima slaviti novu državu. Vođe manifestacije vrijeđali su sve što je Hrvatima drago i sveto. Usred Zagreba i tjedan dana nakon Radićevog govora u Saboru!

Okupljeni sudionici ispred spomen obilježja na uglu Trga i Jurišićeve

Reakcija je uslijedila istoga dana, odnosno 5. prosinca kada je od svog građanstva jedino dio 25. i 53. pukovnije krenuo gradom kako bi prosvjedovali protiv nove tvorevine za koju niti Sabor niti narod nisu glasovali. Vikalo se “dolje srpska dinastija”, “dolje srpski militarizam” itd. Anđelinović unaprijed saznaje za to i raspoređuje naoružane vojnike koji su s prozora kuća pucali po povorci vojnika, ali i na prolaznike. Poginulo je 13 ljudi, od čega 9 vojnika, a ranjeno 17, od čega 10 vojnika. Ljudi su šutjeli zbog straha, ali i tisak, jer se znalo da je Anđelinović dan prije ukinuo pravaški dnevnik “Hrvatska”.

Sukob je trajao nekoliko sati kada je na Jelačićevom trgu već bio smješten cijeli bataljun 5. srpskog puka. Pucalo se strojnicama s kućnih brojeva 4 i 6, iako su Domobrani s istaknutim bijelim maramama na puškama vikali da ne žele pucati. Sve se činilo u redu do trenutka ulaska nekoliko Domobrana u kuću s rednim brojem 6 koji su trebali srpskim vojnicima uzeti oružje, obzirom da su im netom prije rekli da ne žele sukob. Ipak, netko je ispalio metak i započela je pucnjava sa svih mjesta gdje je Anđelinović dao postaviti strojnice. Nešto kasnije, na glavnom hrvatskom trgu u glavnom gradu ležala su tijela ubijenih. Svjedok ovome bio je dr. Ivan Pernar čije smo svjedočanstvo prenijeli u ovih nekoliko redaka.

Adventsko ozračje u Zagrebu i spomen ploča kao podsjetnik na vrijeme srpskog terora

Odgovori