Komemoracije i hodočašća

DAN LJUDSKIH PRAVA – 550 SVIJEĆA ZA 550 VOJNIKA

U hrvatskom medijskom prostoru ljudska prava česta su tema, no kršenja mnogih ljudskih prava vlastitog naroda u proteklim ratovima 20. stoljeća tema je koja još uvijek ne nalazi interes medija, a time niti mjesto u svijesti hrvatskog naroda.

U nakani potpunog i radikalnog obračuna jugoslavenskih komunista s neprijateljem, MUP Demokratske Federativne Jugoslavije donijelo je 18. svibnja 1945., Odluku br. 1253 o uklanjanju grobalja i grobova “okupatora” i “narodnih neprijatelja”, koja je obuhvatila groblja i nadgrobne spomenike vojnika njemačke, talijanske i mađarske vojske, te ustaše, četnike i slovenske domobrane. Ministar unutarnjih poslova FD Hrvatske Vicko Krstulović pojasnio je: “…da se ukloni sve, što bi moglo potsjećati na vremena fašističkog zuluma“. Iako je odluka izuzimala grobove hrvatskih domobrana, lokalne su vlasti, svjedoče događaji, i stanje na grobljima, uništavale groblja, grobove i nadgrobne spomenike svih neprijateljskih vojska, uključujući i domobranske.
Preslik Odluke iz 1945.
U Hrvatskoj, kao i drugdje u Jugoslaviji, uklanjanje grobalja i grobova u neposrednom poraću sustavno je provedeno i na Mirogoju gdje je u ljeto 1945. u potpunosti uklonjeno njemačko i hrvatsko vojničko groblje, najmanje 3.000 grobova njemačkih vojnika, pripadnika Wehrmachta i Waffen-SS-a te pripadnika Oružanih snaga NDH – domobrana i ustaša. Predstavku u svezi skidanja križeva na Mirogoju i drugdje po katoličkim grobljima zagrebački je nadbiskup Alojzije Stepinac 18. kolovoza 1945., saznavši za nemile događaje, dostavio predsjedniku Vlade Federalne Hrvatske Vladimiru Bakariću
Preslik pisma nadbiskupa Stepinca
Na groblju Mirogoj podignuto je nekoliko spomen-obilježja poginulim hrvatskim vojnicima: kameni spomen-križ na vojničkom groblju (Društvo hrvatski domobran – 1993), nadgrobni spomenik na grobnom polju 55A posvećem zajedničkom grobu 250 hrvatskih vojnika čiji su posmrtni ostatci također iskopani 1945. (Ujedinjeni Hrvati Kanade – Vancouver i “Časnički klub 242 Zagreb – 2000.), mramorni spomen-križ (Hrvatski domobran Ogranak Zagreb – 2013.) s natpisom Vječni spomen i slava poginulim i umrlim ovdje sahranjenim pripadnicima Hrvatske vojske 1941.-1945. uz nezaboravno sjećanje, jer – s nama su
Misa u crkvi Krista Kralja na Mirogoju
Posjetom mjestu uništenih grobišta na zagrebačkom Mirogoju i služenjem mise u crkvi Krista Kralja sjetili smo se diskriminiranih hrvatskih vojnika. Uslijedio je komemorativni skup ispred spomen-križa koji za sada predstavlja jedini vidljivi spomen našim sunarodnjacima, pripadnicima hrvatske vojske poginulim tijekom drugog Svjetskog rata. Misu i molitvu na mjestu nekadašnjeg groblja predvodio je mons. Ivan Šaško, pomoćni zagrebački biskup.
Komemorativni skup ispred križa na neobilježenom groblju
Potom su sudionici simboličnim paljenjem svijeća s naznačenim imenom i prezimenom svakog pokojnika obilježili grobove stradalih, mjesta na kojima ponovo želimo vidjeti grobne spomenike i kamene križeve s imenima vojnika, godinama rođenja i smrti,  koje je 1945. potpuno uništila vojska NOVJ.
Svaka od 550 svijeća nosi ime hrvatskog vojnika

Odgovori