Komemoracije i hodočašćaNovosti

Franjo Talan: Spomen na žrtve grobišta Ksajpa – Međimurje

Osvrt na komemoraciju za žrtve grobišta Ksajpa 10.  srpnja 2021. godine

Članovi Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava i ove su godine, na drugu subotu mjeseca srpnja, priredili tradicionalnu komemoraciju za žrtve poratnih likvidacija Drugog svjetskog rata poubijane na lokaciji Ksajpa u Šenkovcu. Kao i proteklih godina komemoracija je održana u suradnji sa župom Svete Jelene Križarice Šenkovec, a spomen na žrtve Ksajpe započeo je misom zadušnicom  koja je s početkom u 19 sati bila u istoimenoj župnoj crkvi predvodio župnik, vlč. Vladimir Kolarić.

U drugom dijelu komemoracije, nakon mise, okupili smo se kod spomen križa na grobištu Ksajpa, a na početku je zbor župe otpjevao hrvatsku himnu Lijepa naša domovino. Uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda, podpredsjednika Vlade RH-a , vijenac je položila i svijeću zapalila Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale u Ministarstva hrvatskih branitelja, a potom su vijenac položili i svijeću zapalili predstavnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva i Društva za obilježavanje grobišta, Ivo Ivanović, Dragica Markan i Barbara Turk. U ime općine Šenkovec odavanju počasti žrtvama bio je prisutan načelnik Robert Meglić, a i ime  udruge Roma „Za bolje sutra“, svijeću je zapalio Damir Ignac, predsjednik Udruge.

Uz župljane župe Šenkovec komemoraciji su još bili prisutni i članovi Matice hrvatske ogranak Čakovec, a i Ivica Dolenec, autor izložbe fotografija o Domovinskom ratu iz Varaždina, koji je snimio fotografije na samom grobištu.  

Nakon polaganja vijenaca predsjednik Društva Franjo Talan, zahvalio je svima na sudjelovanju te naglasio da su na području Međimurja spomen križem obilježena i slijedeća grobišta: grobište Repova šuma u Štrigova gdje su žrtve stradale i poubijane  od poratne vlasti u ožujku 1947. godine. Zatim je 12. srpnja 2009. godine spomen križem obilježeno i grobište Leš –  Kotoriba, a zahvaljujući Barbari Turk iz Peklenice, 8. listopada 2008. godine postavljeno je spomen obilježje za žrtve komunističkih progona župe Vratišinec. Od osnivanja Društva 2000. godine prvi spomen križ u Međimurju postavljen je za žrtve grobišta Sep – Gornji Hrašćan, a pošto su se kod rekonstrukcije i premještanja zapadnog dijela nasipa u ožujku 2009. godine, na tom dijelu pojavile kosti žrtava, članovi Društva su organizirali i proveli ekshumaciju (od 8. do 12. lipnja 2009. godine op.a. F. T.), a potom je zahvaljujući zalaganju gospodina Josipa Kolarića sagrađena  kosturnicu uz novi dio nasipa, u  koju su 23. kolovoza 2010. godine žrtve dostojanstveno i uz obred sprovoda koji je predvodio mons. Josip Mrzljak varaždinski biskup i pokopane.

Na području Međimurja zna se i za lokaciju grobišta kod Preloga, a pošto su žrtve ovog grobišta, grobišta Ksajpa, dovođene na stratište iz starog grada Zrinskih u Čakovcu možda će se u doglednoj budućnosti steći uvjeti da se prikladnom spomen pločom na samom dvorcu podsjetiti na ovo mučilište koje je nekoliko kilometara udaljeno od ovog stratišta, a iz kojeg su zarobljenici od strane poratnih vlasti otpremani i u druge logore izvan Čakovca i Međimurja.

U ime ministra Tome Medveda, podpredsjednika Vlade RH-a , nazočnima se obratila gospođa Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale u Ministarstva hrvatskih branitelja, a potom je Franjo Talan, predsjednik Društva, pozvao prisutne da se priključe odavanju počasti za žrtve stradale u ratnom i poratnom razdoblju Drugog svjetskog rata i na ostalim lokacijama sjeverne Hrvatske.

Prva komemoracija koja se održava nakon Ksajpe organizira se, u nedjelju, 11. srpnja 2021. godine, povodom 78. obljetnice smrti  vlč. Matije pl. Žigrovića u župi Gornje Jesenje, prve  svećeničke žrtve na području Varaždinske biskupije, ubijene od partizansko komunističke vlasti u srpnju mjesecu 1943. godine, a nedjelju dana kasnije, 18. srpnja 2021. godine komemoracija se održava povodom 75 obljetnice žrtava pogubljenih u noći s  22. na 23. srpnja 1946. godine kod Drave u Velikom  Lovrečanu u općini Cestica.

U završnom dijelu komemoracije molitvu za žrtve grobišta Ksajpa, za sve poginule u ratovima i progonima diktatura  i totalitarnih režima XX. stoljeća, među kojima je u Drugom svjetskom ratu i poraću stradalo i preko 40 svećenika, bogoslova i časnih sestara s području Varaždinske biskupije, kao i stradale u preko pedesetak znanih i neznanih grobišta na ovom području, poginule hrvatske branitelje i stradale u Domovinskom ratu, preminule članove Društva, i ostale žrtve kao i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, predvodio je vlč Vladimir Kolarić, župnik župe sv. Jelene Križarice – Šenkovec.  

 Od strane Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih komemoraciji u Šenkovcu, 10. srpnja 2021., nazočili su: Dragica Markan, Barbara Turk, Josip i Miroslav Kocijan, Vladimir Horenec, Ivo Ivanović i Franjo Talan.  

Odgovori