Novosti

Franjo Talan: Spomen na žrtve grobišta Savica Beretinec održan 11. rujna 2022. godine

Spomen na žrtve grobišta Savica Beretinec

 

Pod pokroviteljstvom općine Beretinec, u znak sjećanja na žrtve poratnog razdoblja Drugog svjetskog rata Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina priredilo je i ove godine komemoraciju za poubijane na grobišta „Savica“, a ista je održana u nedjelju, 11. rujna 2022. godine. U prvom dijelu , s početkom u 11 sati je kod kapele Uzvišenja sv. Križa u Vinogradskoj ulici, na predjelu „Horvati“ – Horvatov brijeg, bila misa za stradale i poginule u ratovima i progonima vlasti u doba diktatura i totalitarnih ideologija XX. stoljeća, a u drugom dijelu položeni su vijenci kod spomen križa na samom grobištu.

Misu je, u suslavlju s preč. Izidorom Ferekom, župnikom župe Sv. Ilije Proroka, predvodio  prigodnu propovijed održao vlč. Marko Zadravec, a nakon mise sjećanje na žrtve nastavljeno je na samom grobištu Savica gdje su članovi Društva pred pet godina (14. kolovoza 2017. godine op. F.T.) postavili spomen križ koji je potom i blagoslovljen 22. kolovoza 2017. godine, povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima.

Komemoracija kod spomen križa započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. U ime Društva vijenac su položili i svijeće zapalili Zdenka i Miroslav Kocijan i Vladimir Horenec. A nakon toga je ispred Općinskog vijeća općine Beretinec vijenac položila i svijeću zapalila prof. Jasenka Vidić.

U ime Društva prisutne je pozdravio Franjo Črep, a u ime općine Beretinec nazočne je pozdravila prof. Jasenka Vidić, koja je nakon toga naglasila da na području Općine Beretinec ima još grobišta koja nisu obilježena.

U završnom dijelu komemoracije molitvu je predvodio preč. Izidor Ferek, župnik župe Sveti Ilija.

Zapisao po dobivenim podacima, 18. rujna 2022. godine Franjo Talan, fotografije snimili Franjo Črep i Miroslav Kocijan

Odgovori