Novosti

HRT: Predstavljen 8. zbornik “Totalitarizmi 20. stoljeća i njihove posljedice za hrvatski narod”

Autor: Mladen Vuković    24.05.2023.

 

U organizaciji splitskih ogranaka Matice hrvatske i Hrvatske Matice iseljenika, u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u srijedu je predstavljen Zbornik radova s Osmog kongresa Hrvatskoga žrtvoslovnog društva s temom „Totalitarizmi 20. stoljeća i njihove posljedice za hrvatski narod”, koji je održan u studenom 2019. u Zagrebu i Krapini.

Prošle godine tiskani zbornik na 550 stranice donosi tridesetak tekstova, a na kraju je posveta preminulom utemeljitelju Hrvatskoga žrtvoslovnog društva dr. sc. Zvonimiru Šeparoviću.

Više tekstova u zborniku obrađuje žrtve tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća u istočnoj Hercegovini, a na splitskom predstavljanju više riječi bilo je o žrtvoslovnim radovima o Dalmaciji: Roko Ivanda piše o stradanjima stanovništva Dalmacije u konclogorima pod talijanskom upravom, Ivan Pažanin je popisao partizanske jame i druga stratišta u trogirskom i rogozničkom kraju, a lani preminuli pjesnik Josop
Palada (uz Miru Ćurić) priredio je svjedočenje Marka Palade (1902. – 1963.) iz Dograda kod Trogira, koji je opisao svoju žrtvu pod fašističkim, nacističkim i komunističkim totalitarizmima. Njegov rukopisni roman ZLONJIVA je nakon 55 godina tiskan 2017. godine.

Povjesničar dr. sc. Josip Dukić je kazao kako u Hrvatskoj još nisu popisane sve žrtve prvoga svjetskog rata, a neki još priječe civilizacijsko pravo da svaka žrtva ima pravo na upis dana smrti, pa je i ovaj zbornik veliki prilog našem žrtvoslovlju u kojem nam predstoji još dosta istraživanja arhivskih dokumenata.

Naše kongrese održavamo svake treće godine, ali je pandemija koronavirusa poremetila i naš ritam pa će sljedeći kongres biti 2024. u Istri – kaže predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Ante Beljo.

Odgovori