Novosti

Lili Benčik: Premijeru Plenkoviću što je sa žrtvama totalitarnog komunističkog zločinačkog režima 1945. -1990.?

Premijeru Plenkoviću što je sa žrtvama totalitarnog komunističkog zločinačkog režima 1945-1990?

Zar žrtve komunizma nisu bili ljudi, za njih nema pijeteta, nema kazni?

 

Hrvatska je članica EU, a vi premijeru Plenkoviću  i vaša Vlada uporno ignorirate i odbijate ratificirati  Rezoluciju EU Parlamenta od 19.rujna 2019.godine?

Rezolucija Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819(RSP))

U toj rezoluciji jasno piše u članku:

 1. poziva sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim;
 2. napominje da u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava;

Prije te Rezolucije, izglasane su:

 1. Rezolucija Parlamentarne skupštine broj 1096 prihvaćena je 27. lipnja 1996. na 23. zasjedanju na temelju Izvještaja s nacrtom Rezolucije broj 7568, od 3. lipnja 1996.,
 2. Rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća Europe broj 1481 o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima iz 2006. temelji se na Izvještaju s nacrtom Rezolucije 10765 od 16. prosinca 2005.godine

Hrvatski Sabor je na osnovu ove dvije Rezolucije 30.lipnja 2006.godine izglasao:

Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj  1945. – 1990. godine NN 76/2006   

 1. Hrvatski sabor se pridružuje pozivu koji je Parlamentarna skupština Vijeća Europe uputila svim komunističkim ili post-komunističkim strankama da u svojim zemljama, ako to dosad nisu učinile, ponovo procijene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost, jasno se distanciraju od zločina počinjenih od strane totalitarnih komunističkih režima i da ih osude bez ikakvih nejasnoća.

Napominjem da sam javno i osobno na mail adrese, 15.listpoada 2019.godine postavila pitanje provedbe Rezolucije EU Parlamenta od 19.rujna 2019. godine

Temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama NN 25/13, 85/15 molim,

Republike Hrvatske, odnosno predsjednika Vlade g. Andreja Plenkovića

Sabor Republike Hrvatske, odnosno predsjednika Sabora g. Gorana Jandrokovića

Župana Istarske županije g. Fabrizia Radina

Gradonačelnika grada Pule g. Borisa Miletića

Da mi odgovore na pitanje kada će  provesti Rezoluciju Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819(RSP))?

A odgovorio mi je samo bivši pulski gradonačelnik Boris Miletić! 

Do danas ta Rezolucija nije ratificirana u Saboru RH, niti se po njoj postupa, već se selektivno kažnjavaju samo ustaška i četnička obilježja, a komunistička iz režima propale Jugoslavije  ne!

Radi se upravo suprotno europskim normama. I dalje se veličaju  i komemoriraju događaji iz totalitarnog zločinačkog komunističkog jugoslavenskog režima, SABA  RH dobiva čak iz proračuna Ministarstva branitelja 20 000 eura , za virtualni muzej  lažnog antifašizma. kažnjavaju samo ustaška i uz nazovi pristanak četnička.

Stoga opet temeljem Zakon o pravu na pristup informacijama (“Narodne novine”, br. 25/13, 85/15, 69/22), postavljam pitanja:

 1. Kada će Sabor RH ratificirati Rezoluciju EU Parlamenta od 19.rujna 1019.godine, o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe, kao što je ratificirao prethodne Rezolucije? 
 2. Kada će žrtve komunističkog totalitarnog režima dobiti pijetet kao žrtve i kada će se u skladu s time početi kažnjavati simboli komunizma?

Na komemoraciji u Jasenovcu  22.04.2022.godine , Jasenovac – Povodom 77. obljetnice proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora Jasenovac,  uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, te Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića koji je predvodio saborsko izaslanstvo, komemoraciji su nazočili i potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonko Kusić, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer i posebna savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova Sara Lustig. Zatim zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i Josko Klisović, predsjednik Skupštine grada Zagreba, predsjednik SABA RH Franjo Habulin, neizostavni predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i predstavnik romske manjine Veljko Kajtazi. Na kraju odvojeno i predsjednik Zoran Milanović.

Upravo s  obzirom na izjave koje su dane u Jasenovcu, tražim odgovore na pitanja u skladu sa pravom na pristup informacijama:

Premijer Plenković istaknuo je kako su, nažalost, netolerancija, negiranje povijesnih činjenica, diskriminacija i govor mržnje sve prisutniji u svijetu, ali i u našem društvu.

“To su loši i štetni trendovi i protiv njih se treba boriti, takvu retoriku politika treba jasno osuditi, a pravosudna tijela, u skladu sa zakonskim okvirom, kažnjavati. Žrtve kojih se danas sjećamo su podsjetnik i upozorenje na dimenzije zla koje mogu proizići iz mržnje i totalitarnih ideologija….milioni ubijenih opomena su o važnosti temeljnih vrijednosti društva, onima demokracije, humanosti poštivanja ljudskih prava i uključivosti, i obvezuju nas da to nikad ne zaboravimo i ne dozvolimo da se ikada više ponovi“  poručio je.

Premijeru Plenkoviću sve što ste izjavili odnosi i na žrtve komunističkog terora i represije. Stoga postavljam pitanje:

 1. Kada ćete na isti način  tretirati sve žrtve, a ne selektivno samo žrtve ustaškog režima, tim više što su  mnoga mjesta komunističkih zločina  godinama sakrivana i o njima se tek sada nakon skoro 80 godina saznaje. Žrtve iz Jasenovca,  žrtve su nacističke i fašističke ideologije, a zar nisu i žrtve komunističkih zločinaca postale žrtve samo zato što nisu prihvatile komunističku ideologiju?

Predsjednik  Sabora  Gordan Jandroković je podsjetio je Sabor pokrovitelj komemoracije u Jasenovcu. “Osuđujemo ustaški režim koji je činio zlo, ubijao ljude zbog njihove vjerske, nacionalne pripadnosti. Kao Sabor čvrsto osuđujemo taj režim i želimo poslati poruku mladim ljudima da je zlo postojalo, postoji i postojat će, demokracija i mir ne postoje samo i od sebe i za njih se treba boriti”, kaže Jandroković. Pozdrav ZDS treba biti zabranjen kada se koristi da bi slavi NDH. “Nitko ne dovodi u pitanje da je bilo kakvo obilježje koje slavi NDH nedozvoljeno i da ga treba sankcionirati”, kaže Jandroković. Pa postavljam pitanje predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću

 1. Predsjedniče Hrvatskog Sabora, znači parlamentarni svih građana RH, a ne samo manjina, kada ćete citiram vaše riječi“ osuditi komunistički režim , koji je činio zlo, ubijao ljude zbog njihove vjerske, nacionalne i  političke pripadnosti“ Kada će Sabor ratificirati Rezoluciju EU Parlamenta od 19. rujna 2019.godine,  o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819(RSP))? Kada će se usvojiti zakon o kažnjavanju simbola i pokliča komunističkog terora, jugo-komunističkog zločinačkog režima? 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević odao je počast žrtvama ustaškog logora te istaknuo da se zakonskom zabranom ustaškog pozdrava ”Za dom spremni” treba izbjeći dvosmislenost u sudskoj praksi, najavivši otkrivanje spomenika žrtvama ustaškog režima. Naglasio je kako je bitno sjećati se zla ustaškog režima da se to više nikada ne bi ponovilo “kako se zlo fašizma ne bi vratilo u hrvatsko društvo”. I time jasno u gradu Zagrebu poručiti što se dogodilo za vrijeme ustaškog režima, tko je stradao, kakvo je to zlo i to jednostavno mora ostati u sjećanju kako se više nikada ne bi ponovilo u budućnosti”

 1. Kada će te na isti način tretirati žrtve komunističkog režima, odnosno zakonski zabraniti „ Smrt fašizmu, sloboda narodu“ kako se zlo komunizma ne bi nikada ponovilo u Hrvatskoj i  kada će te u Zagrebu napraviti spomenik žrtvama komunističkog režima, čije se masovne grobnice otkrivaju po Zagrebačkim predgrađima?

i još pitanje za neizostavnog, sveprisutnog političara predsjednika SNV-a Milorada Pupovca. Predstavnike ostalih manjina neću ni pitati, jer ionako sami ne odlučuju bez Milorada Pupovca. Odgovarajući novinarima na pitanja o strožim kaznama za pozdrav Za dom spremni Milorad Pupovac je rekao: “Započeli smo razgovor o tome kako riješiti pitanje sankcioniranja. To je prvi konkretan razgovor o tome. Vjerujem da ćemo doći do rješenja prihvatljivog svima.” Ne vjerujem u rješenje prihvatljivo svima, jedino ako pod sve nisu uključeni srodnici žrtava komunizma. Na njih Milorad Pupovac nikada ni ne pomišlja. Isto kao ni na žrtve srpske agresije na Hrvatsku. 

Milorad Pupovac kao predsjednik SNV-a odgovoran je za Bilten u kojemu uhodi, optužuje i sotonizira hrvatski narod kao mučitelje „jadne i ugrožene“ srpske manjine u RH. Sa svojim plaćenicima ( koje nota bene mi plaćamo iz Proračuna) uhodi Hrvate na društvenim mrežama, pa čak i po privatnim grupama na WhatsApp-u, ima ekipu koja po ulicama i parkovima slikaju grafite, olajava političke protivnike, koji nisu na  crti njegove jugo-komunističke ideologije i sve to na 168 stranica tiska u 400 primjeraka i distribuira po diplomatskim predstavništvima širom svijeta.  

Tih 22  Biltena, Milorada Pupovca su najmizernija literatura što sam pročitala. Tako huškački, jadni i bijedni, da  se iz njih iščitavaju najgori relikti komunizma: ideološko, vjersko  i političko prokazivanje, tužakanje za svaki pozdrav, svaki  grafit, svaku političku izjavu, nešto nedostojno demokratskog društva i čovjeka.

Pri tome u svom Biltenu nigdje ne spominje da su Srbi iz Hrvatske stali na stranu agresora na Hrvatsku  JNA I SRBIJE. Fino on to obuče u priču o „ proces pomirenja koji bi trebao sanirati posljedice rata 1991. — 1995.“ 

Posljedice rata bi trebalo sanirati? Nigdje ni spomena tko je  izazvao i započeo najbrutalniji  rat na hrvatskom tlu, razaranja sela i gradova, Bolnica, škola,  ubijanja djece, hrvatske i srpske žrtve?

Nigdje ni spomena odgovornosti onih koji su htjeli hrvatski narod lišiti domovine i postojanja?

Nigdje ni spomena krivice, žaljenja i preuzimanja odgovornosti!

A krivac je velikosrpska politika, kojoj su se priklonili Srbi iz Hrvatske i započeli rat do istrebljenja, sa ciljem potpunog uništenja hrvatskog naroda, njegovog postojanja , njegove vjere i  kulture rušeći  Crkve, škole, bolnice, paleći cijela sela, ubijajući i protjerujući Hrvate iz njihovih domova! 

Hrvati ne pristaju na proces pomirenja i na oprost,  bez priznavanja krivnje za agresiju i bez imalo znakova žaljenja zbog žrtava koje su posljedice te agresije.  

Drug Milorad bi htio da Hrvati nakon 30 godina zaborave na  žrtve, koje su Srbi  počinili, da tepaju i tetoše Srbe, dok on Milorad komemorira događaje iz 2. svjetskog rata od prije 80 godina i stalno nas optužuje za ustaštvo. Kojeg li apsurdnog licemjerja i dvostrukih kriterija druga Milorada!?

Stoga druže Milorade postavljam i vama pitanje:

 1. Kada ćete od hrvatskog naroda zatražiti oprost za sva zla koje su Srbi njemu počinili.?  Od Načertanija, Memoranduma SANU, u 2. svjetskom ratu, U Jugoslaviji pod crvenom zvijezdom koja je zamijenila kokardu, pa sve do Domovinskog rata.  Jer je SPC  četničke zločine po Valerijanovom memorandumu pripisale ustašama. Mi Hrvati nemamo Memorandume, nemamo Hrvatski svet, nemamo pretenzija prema susjednim narodima. Manjinama smo poklonili Ustavni zakon i sva prava, čak i financiranje iz Proračuna, a što vi radite s tim novcem? Huškate na nas, pljujete po našim svetinjama, našoj vjeri i nama samima. I upravo stoga je vaš Bilten sramotan, mizerija ljudskosti i nepoštivanje države koja vas hrani. Zato nemate nikakvo pravo tražiti kažnjavanje „ za dom spremni“ a da se istovremeno ne kazne i Smrt fašizmu i crvena zvijezda petokraka.

Pitanje je  hoćete  li poštivati hrvatski Zakon o pravu na informacije  i prozvani odgovoriti, ili će se oglušiti na glas naroda, što im je inače praksa.

Lili Benčik/hrvatskepravice

 

Odgovori