NovostiOsvrti i komentari

Mladen Pavković: Sramota. I “naš Joža“ će jednom dobiti svoju ulicu!?

Svako malo po  zaslužnim Hrvatima nazove se neka ulica ili trg.

Nu, kako se sve više ti nazivi dodjeljuju i onima koji su stvarali komunističku Jugoslaviju, odnosno koji su tada bili istaknute osobe u tzv. represivnim aparatima, poput KOS-a ili OZN-e ili Udbe, predlažemo da se već sada razmisli o ulici ili trgu koji bi nosio ime – Josip Manolić, jer ako tko zadovoljava „sve“ uvjete za nešto takvoga, onda je to u prvom redu „naš Joža“!

Radio je kao visokorangirani dužnosnik u OZN-i i UDB-i, ali i u drugim policijskim i inim službama bivše, propale države. 

Na vrijeme je okrenuo kapu i početkom 1990-tih godina aktivno se uključio (kao i mnogi drugi Udbaši) u stvaranje hrvatske države. Jedno vrijeme čak je bio i „lijeva i desna ruka“ prvom hrvatskom predsjedniku i vojskovođi dr. Franji Tuđmanu!

Nakon što je s bivšim, žalosnim predsjednikom države Stjepanom Mesićem, (1994.), napustio „Tuđmanovu“ politiku, želio je „državnim udarom“ srušiti legalnu hrvatsku vlast, ali mu to srećom nije uspjelo.

Međutim, svatko drugi bi zbog jednog takvog čina odgovarao, ne samo politički, ali ne i Manolić. On je nažalost i dalje „rado viđen“ gost na državnim manifestacijama i prijemima, za razliku od pojedinih istinskih hrvatskih branitelja!

A da Manolić ima „sve“ zasluge da se njegovim imenom  nazove neka ulica ili trg u glavnom gradu Hrvatske, dovoljan je i dokument Ministarstva unutrašnjih poslova iz Zagreba od 26. 12. 1952. u kojem  je tada načelnik III. Uprave Josip Manolić (sic!) potpisao uvjetni otpust osuđenom Anti Grbavcu (zidaru iz Prološca, kraj Imotskog), a koji je bio osuđen na kaznu strogog zatvora od 9 godina zbog (čujte sad ovo!) „krivičnog djela protiv naroda i države“, a kojem je kazna  bila snižena na 6 godina. 

Inače, takve i slične presude razni manolići su svakodnevno potpisivali, ali i puno gore nego što je ova koju smo naveli, jer „hrvatski nacionalisti“ i članovi njihovih obitelji, bili su na žestokom udaru sve do početka stvaranja hrvatske države.

I sada (da ti pamet stane) neki razmišljaju da se i po tim komunističkim zlotvorima nazovu  ulice ili trgovi, ili da im se već sada „rezervira“ mjesto za pokop u nekoj Aleji velikana!

Smrt fašizmu- sloboda narodu!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)

Odgovori