Novosti

Nikola Madjer: Posljednji ispraćaj dr. sc. Ivana Dujmovića

dr. sc. Ivan Dujmović 1937. – 2023.

 

 

Dr. sc. Ivan Dujmović

(Bihać 2. 10. 1937.  – Zagreb 17. 3. 2023.).

Osnovnu školu i realnu gimnaziju pohađao je Ivan u Bihaću. Školovanje je nastavio u Zagrebu, ali je zbog svog naglašenog domoljublja i političkog djelovanja, kao osoba nepoćudna tadašnjem režimu, 1964. godine protjeran sa zagrebačkog sveučilišta, a 1971. godine osuđen na kaznu zatvora. Usprkos svim nedaćama koje su ga pratile, tjeran interesom za znanost, stekao je zvanje profesora povijesti, profesora zemljopisa, te nastavnika hrvatskog jezika i sva tri studija diplomirao u Zagrebu. U potrazi za osiguravanjem životne egzistencije zapošljava se u Đakovu, gdje osniva obitelj, otac dvoje djece, sin Hrvoje i kćerka Zrinka, a 1975. godine dolazi u Samobor i radi u školama Bregana, Rude i Samobor.

Dosljedan svom idealizmu i domoljublju, u danima stvaranja hrvatske neovisnosti, svjesno se politički angažira, te postaje zastupnik u Vijeću općina Hrvatskog državnog sabora. Nakon ostvarenja svog najvećeg životnog sna – uspostave pune hrvatske državnosti, vraća se znanosti i 1993. godine brani magistarski rad na Prirodno-matematičkom fakultetu u Zagrebu pod nazivom Geomorfološke osobine sjeveroistočnog dijela Žumberačke gore, da bi 2005. g. stekao akademsku titulu doktora prirodnih znanosti s temom Fizičko-geografske značajke Samoborskog gorja i Plješivičkog prigorja.

Jučer (21. 3. 2023.)  oprostili smo se na groblju Otruševec u Samoboru od dragog prijatelja i suradnika, dugogodišnjeg člana Hrvatskog žrtvoslovnog društva, člana Nadzornog odbora i jedan od članova savjeta društva, dugogodišnjeg urednika časopisa Hrvatski domobran.

Naš dopredsjednik društva gosp. Franjo Talan oprostio se od Ivana riječima: „Bog mu bio nagrada za sve dobro što je učinio bližnjima i za očuvanje istine o žrtvama i stradanjima“.

Obitelji Ivanovoj njegovom sinu Hrvoju i kćerki Zrinki članovi društva upućuju iskrenu sućut.

Ivane počivaj u miru Božjem, i neka se ne zaborave tvoja djela i žrtvu koju si dao za Hrvatsku.

Nadamo se da će knjiga “Stradanja i gubitci katoličke župe Sv. Ante Padovanskoga u Bihaću u ratovima XX. stoljeća”, koja je završena i čeka tiskanje u Bihaću ipak ugledati svjetlo dana.

 

Biblioteka Documenta Croatica – Zbornik radova Sedmog hrvatskog žrtvoslovnog kongresa

PAMĆENJE I POVIJESNA ISTINA O ŽRTVAMA

IVAN DUJMOVIĆ –  Zagreb, 2017., str. 739.

POSTOJI

Postoji jedna zemlja protkana rijekama,

polivena krvlju, oplakana suzama.

Postoji jedna zemlja na zemljopisnim širinama

tisuće puta napuštena.

 

Postoji jedna zemlja u srcima nošena,

na dar ostavljena

onima što dođu, što dolaze, pa opet odlaze.

 

Postoji jedna zemlja u vučjim pjesmama,

u glasu opojnog zvuka bure, u glasu mora.

 

Postoji jedna zemlja …

Postoji…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst i fotografije: Nikola Madjer, dugogodišnji član Hrvatskog žrtvoslovnog društva

 

Odgovori