Komemoracije i hodočašća

Obilježena 28. godišnjica pogibije generala Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla

Slika

U Vukovaru je u srijedu, 16. listopada 2019. obilježena 28. godišnjica pogibije general-bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla kojoj su, uz obitelj Zadro i Hill, nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović,  izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gradonačelnik grada Otoka Josip Šarić, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, predstavnici Grada Zagreba i drugih gradova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te udruga iz Domovinskog rata i Hrvatskog vijeća obrane.

Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Listopad/Blago Zadro/IMG-20191016-WA0014.jpg

Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata grada Vukovara na grobovima general-bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla odana im je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Potom je u crkvi Gospe Fatimske u Borovu Naselju za sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u Domovinskom ratu služena misa zadušnica.

Tim je povodom održan i prigodan program kod biste Blage Zadre na Trpinjskoj cesti, u kojem su sudjelovali učenici vukovarske Osnovne škole “Blago Zadro” uz počasni postroj Hrvatske vojske. Prigodnim govorima okupljenima su se obratili Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gradonačelnik grada Otoka Josip Šarić te izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. U svojim obraćanjima prisjetili lika i djela Blage Zadre i Alfreda Hilla, kao i svih branitelja Vukovara, a potom su zapaljene i svijeće kod spomen-obilježja na mjestu pogibije.

Legendarni zapovjednik s Trpinjske ceste general-bojnik Blago Zadro u velikosrpskoj agresiji na Vukovar od radnika Borova izrastao je u zapovjednika obrane Borova Naselja, a na Trpinjskoj cesti, koja je zbog njegova vještog i hrabrog zapovijedanja stekla naziv „groblje tenkova”, zaustavljena je oklopna sila JNA. Za njegov doprinos i zasluge u obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata posmrtno mu je dodijeljen čin general-bojnika.

Bojnik Alfred Hill bio je prvi zapovjednik satnije Vojne policije u Vukovaru, a poginuo je istoga dana kao i general Zadro, braneći položaje u vukovarskoj četvrti Sajmište. Toga dana život je izgubio i Zvonko Mlinarić, koji je poginuo u pokušaju izvlačenja Zadrinog tijela u Kupskoj ulici.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

 

Slika

Slika

 

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

 

Izvor: branitelji.gov.hr

Foto: MORH / J. Kopi

Odgovori