Pozivnice

U spomen na žrtve masovnih likvidacija nakon Drugog svjetskog rata u Dravskoj šumi Varaždin

Uz rijeku Dravu kraj Varaždina, u preostalim rovovima nakon Drugog svjetskog rata 1945. godine vršene su masovne likvidacije ljudi dovoženih iz grada, iz bolnica i brojnih logora te Ozninih ‘zatvora’.

U spomen na te žrtve  Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava je 2004. godine postavilo spomen križ na grobištu Dravska šuma Varaždin.

Povodom Svih svetih svake godine položi se vijenac kod Spomen križa, a koji je postavljen u spomen na žrtve koje su to dovođene i pokopane iz brojnih logora i zatvora, kao i za žrtve koje su nošene maticom rijeke iz smjera Slovenije ‘plutale’ prema istoku.

Grobište Dravska šuma Varaždin najveće je grobište u Varaždinskoj biskupiji i Županiji, ujedno podsjećamo da je 19. rujna 2019. godine EU parlament donio rezoluciju o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819(RSP))

u kojoj u točki 3.

  • podsjeća da su nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti; najoštrije osuđuje djela agresije, zločine protiv čovječnosti i masovna kršenja ljudskih prava koje su počinili nacistički, komunistički i drugi totalitarni režimi;

Franjo Talan, dopredsjednik HŽD-a, osnivač i predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava

 

Odgovori