Novosti

Obilježena 77. godišnjica velike tragedije Crni potok

U sklopu programa obilježavanja Dana Grada Našica 18. lipnja 2022. godine je na Spomen – području Crni potok tradicionalno održana komemoracija kojom je obilježena 77. obljetnica tragedije koja se dogodila u lipnju 1945. kada su jedinice jugoslavenske vojske ubile, prema službenoj brojci, 1 600 zarobljenih vojnika i civila.

 

Za žrtve je služena Sveta Misa, a u sklopu komemoracije izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće. Tradiciju obilježavanja tragedije na Crnom potoku, svake treće subote u mjesecu lipnju, utemeljili su Grad Našice, Udruga ratnih veterana „Hrvatski domobran“ u Našicama, Udruga za hrvatsku povjesnicu Našice i Ogranak Matice hrvatske uz našičku planinarsku Sekciju sv. Bernard.

Ova se tragedija ne smije zaboraviti

Na komemoraciji bili su hodočasnici i iz Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Na početku komemoracije sve nazočne je pozdravio predsjednik Udruge „Hrvatski domobran” ogranak Našice Željko Tomić koji je u svom govoru podsjetio na tragična događanja iz lipnja 1945. Također se zahvalio Ministarstvo hrvatskih branitelja i njihovoj predstavnici – gospođi Ivoni Paltrinieri, ravnateljici Uprave za zatočene i nestale koja je svojom nazočnošću uveličala komemoraciju.

Svoj doprinos obilježavanju ove tragediji dao je i izaslanik župana Ivana Anušića dožupan Josip Miletić kao i Grad Našice na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Kašubom i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Našica Krešimirom Žagarom te brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata i predstavnici političkih stranaka.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba koji je istaknuo kako se ovakva tragedija ne smije zaboraviti.

„Prošlo je punih 77 godina od ovog strašnog događaja kada su masakrirani oni koji su samo voljeli svoju domovinu. Ovo tlo je natopljeno krvlju nedužnih civila kao što je i naša domovina u Domovinskom ratu natopljena krvlju hrvatskih branitelja koji su dali ono najvrjednije što su imali u tom trenutku, a to su vlastiti životi. Naša je dužnost s ovog mjesta promicati hrvatsku povijest, pričati istinu djeci i mladeži o Drugom svjetskom ratu, pričati istinu o Domovinskom ratu.” – obratio se okupljenima gradonačelnik Kašuba i pri tom pozdravio i zahvalio na dolasku svim članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, svim članovima obitelji žrtava, izaslaniku Osječko – baranjske županije zamjeniku župana Josipu Miletiću, predsjedniku Gradskog vijeća Krešimiru Žagaru, franjevcima, vijećnicima Grada Našica i ostalim okupljenim sugrađanima i gostima.

“Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!”

Sve nazočne je pozdravio i zamjenik župana Josip Miletić koji je koji je u svom govoru istaknuo kako se nikada ne smije zaboravite tragedija hrvatskog naroda, kao i žrtva hrvatskih branitelja kada je zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom stvorena neovisna i slobodna Hrvatska.

Svoje obraćanje dožupan Miletić je zaključio riječima predsjednika Tuđmana: „Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!”

Uslijedila je sveta misa za stradale na Crnom potoku koju su služili svećenici fra Petar Cvekan i fra Marijan Vidović, a nakon mise, kod spomen obilježja stradalim žrtvama Crnog potoka vijence su položili i zapalili svijeće izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s Ivonom Paltrinieri, izaslanik župana Ivana Anušića dožupan Josip Miletić, izaslanstvo grada Našica na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Kašubom i predsjednikom Gradskog vijeća Krešimirom Žagarom, izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran kao i mnogi drugi sugrađani i gosti.

POVEZNICA: https://nasice.com/obiljezena-77-godisnjica-velike-tragedije-crni-potok/

FOTOGALERIJA

Fotografije/ TV NAŠICE / Siniša Kulišić / Đurđa Cecelja /

 

Do danas od strane hrvatskog pravosuđa nisu pokrenute istrage, optužnice ili sudski postupci protiv odgovornih osoba i zločinaca koji žive u Republici Hrvatskoj


 

 

Odgovori