NajaveNovosti

Poziv na svetu misu blagdana sv. Terezije od Djeteta Isusa i Svetog Lica – Male Terezije, iz svetišta Majke Božje Remetske

OBAVIJEST

SV. MISA u župi Remete u Zagrebu

ŽUPA UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE

U nedjelju 1. listopada 2023. godine u 10,15 čitat ću se imena ubijene djece u obrambenom Domovinskom ratu iz cijele Hrvatske i BiH, i u 10,30 prikazati će se sveta misa za njih i njihove roditelje u njihovoj nazočnosti.

U Republici Hrvatskoj najmlađem djetetu je bilo samo šest mjeseci, i ne zaboravimo i prisjetimo se i drugih nevinih žrtava. Jedna od njih je Ružica Markobašić, supruga hrvatskog branitelja Davora Markobašića, trudnica u šestom mjesecu trudnoće, koju su velikosrpski agresori uz prisustvo JNS silovali, pucali joj u trbuh, a mrtvu bacili u masovnu grobnicu Ovčare.

Jedna od brojnih žrtava čiji ubojice i danas slobodno hodaju Vukovarom i Hrvatskom.

Tri dječaka završili su na Ovčari, šesnaestogodišnji Igor Kačić i sedamnaestogodišnji Dragutin Balog i Tomislav Baumgertner, djevojčica Antonija Zeko živjela je samo 13 sati i umrla zbog gađanja agregata vukovarske bolnice i nestanka struje u inkubatoru.
Šestomjesečni Ivan Kljaić usmrćen je granatom u naručju svojega oca kojega je kao ranjenika neprijateljska vojska usmrtila na farmi Lovas. Maleni Ivan je zajedno s ocem kasnije ekshumiran iz masovne grobnice. Tu je i pogibije cijelih obitelji, primjerice obitelji Aleksander koju je činio dvoipolgodišnji dječak Matej i obitelji Pakšec u kojoj su bili dječaci Damir i Dario.

Vukovar i njegova okolica broje najviše poginule i ubijene djece, a gradom simbolom dječjih žrtava Domovinskoga rata smatra se Slavonski Brod.

Neka imena poginule djece objavile su i Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata koje je na internetskim stranicama Glasa koncila objavila je doc. dr. sc. Jadranka Pavić.

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata napravio je popis, dio imena ubijene djece možete pročitati na portalu:

“Nazor je portalu Direktno ustupio popis na desetke ubijene djece u ratu, za koliko njih ste čuli ovih dana? Ili ikada?”

https://direktno.hr/direkt/nazor-je-portalu-direktno-ustupio-popis-na-desetke-ubijene-djece-u-ratu-za-koliko-njih-ste-culi-ovih-dana-ili-ikada-252719/

Do danas nije napravljen jedinstveni registar ubijene djece u Domovinskom ratu… zar je dosita teško stvoriti jedinstvenu bazu podataka o civilnim žrtvama Domovinskoga rata… Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata donesen je tek 31. 7. 2021. godine.

Niti u BiH nije situacija bolja, radi se na popisu, ali i u ovom popisu imena pokušaji su da se lažno prikažu ili zataje žrtve. Djete žrtva je žrtva bez obzira na svoju nacionalnost i vjersku pripadnost.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dzananovic-popis-ubijene-djece-ima-jos-gresaka-pokusaji-historijskog-revizionizma-su-sramni/230811046

UZDOL – Jadranka Zelenika imala je dvanaest godina. Njezin otac Kazo našao ju je 14. rujna 1993. kako leži na zemlji ispred njihove kuće u Uzdolu nedaleko Prozora. /fotografija arhiva HŽD/

Jadranka Zelenika je dio zvjerstava što su ih pripadnici 2. samostalnog prozorskog bataljuna Armije BiH, pod zapovijedanjem Envera Buze, počinili nad civilima sela Uzdol kod Jablanice 14. rujna 1993. godine. Pokolj u Uzdolu procesuirao je Haški sud, na suđenju načelniku Glavnog štaba Armije BiH Seferu Haliloviću. U optužnici koju je podnijelo u rujnu 2001. godine, haško tužiteljstvo ustvrdilo je da je Halilović odgovoran za ubojstvo 29 civila i jednog ratnog zarobljenika HVO-a 14. rujna 1993. u Uzdolu.

Više na portalu Tacno: https://www.tacno.net/novosti/grabovica-i-uzdol-izetbegovic-trazio-istragu-izetbegovic-pomilovao-osumnjicene/

Tekst: Jadranka Lučić

Odgovori