Novosti

Radio Jaska: Europski je dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma

Jastrebarsko 23. kolovoza 2023. godine

Prisjećajući se stradanja i progona milijuna nedužnih ljudi i osuđujući sve zločine i kršenja ljudskih prava počinjena kroz povijest u ime nedemokratskih ideologija, Hrvatska se i ove godine 23. kolovoza pridružuje obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Povodom današnjeg, Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, u Jastrebarskom će biti održana prigodna komemoracija u sjećanje na ratnu siročad koju organiziraju Hrvatsko žrtvoslovno društvo i Udruga policije branitelja Jastrebarsko.

 

Najprije će u 18 sati kod Spomen obilježja nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova, a potom i na jaskanskom groblju biti zapaljene svijeće, nakon čega će od 19 sati u župnoj crkvi biti služena sveta misa, a nakon mise u Pastoralnom će centru biti održana i tribina na kojoj će, pored ostalih, govoriti i predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Ante Beljo.

Kao i svake godine, ponovno će (po tko zna koji puta) biti istaknuto – da u Jastrebarskom za vrijeme drugog svjetskog rata nije bio dječji koncentacijski logor, kojeg je uspostavio ustaški režim Nezavisne Države Hrvatske, već prihvatilište u kojem su djeca liječena i gdje im je pružana pomoć da prežive teške ratne prilike.

Oko boravka djece u Jastrebarskom puno je manipulacija, a ta tema iz prošlosti odnosa Hrvata i Srba, odnosno katolika i pravoslavaca, svako malo se aktualizira.

Tako je sabor Srpske pravoslavne crkve djecu (koja su boravila u prihvatilištu u Jastrebarskom) nedavno proglasio za svete mučenike, ali samo srpsku djecu. To je za Radio Jasku, za boravka u našem gradu povodom blagdana Preobraženja gospodnjeg, komentirao križevački vladika – Milan Stipić.

Facebook: Radio Jaska

Odgovori