Komemoracije i hodočašća

U spomen hodočasnicima koji se nikada nisu vratili kući

Hrvatsko žrtvoslovno društvo nikada ne zaboravlja nevinu žrtvu – te i ove godine organizira hodočašće na sv. Misu i komemoraciju 24-ro ekshumirani i dostojanstveno sahranjenih civilnih žrtava roda Ivezić. Nad kojima zločin počiniše srpski ustanici 27. srpnja 1941. godine u mjestu Boričevac, općini Donji Lapac.

Potomci stradale obitelji Ivezić izrazili su želju da se ekshumirani posmrtni ostaci sahrane na mjesnom groblju kao i da spomen-obilježje bude podignuto pored crkve „Rođenja blažene Djevice Marije“ u mjestu Boričevac, općina Donji Lapac.

Drvarski župnik Waldemar Maksimilijan Nestor se 25. srpnja 1941. s grupom župljana zaputio prema Kosovu kod Knina na hodočašće sv. Ani unatoč tzv. ustanku u Drvaru, Donjem Lapcu, Srbu i Bosanskom Grahovu koji će se dogoditi 27. srpnja, kojeg će pokrenuti četnici, a u kojem će s njima sudjelovati i vodeći srpski komunisti s tog područja. Hodočasnički vlak je pri povratku, u noći s 26. na 27. srpnja zaustavljen kod Trubara, 18 km od Drvara. Četnici su župnika i vjernike odvukli nedaleko od stanice, te ih sve poubijali zatim su im tijela bacili u jamu Golubnjaču. Žrtve su proglašene ustašama kako bi se prikrio zločin.

Istog dana izveden je i napad na susjednu katoličku župu Bosansko Grahovo, kako eventualno preživjeli nakon pokolja u Drvaru ne bi mogli upozoriti susjedne Hrvate.

Od sjevera prema jugu uništene su župe Krnjeuša, Borićevac, Bosanski Petrovac i Drvar, čime je katolička crkva istočne Like i jugozapadne Bosne uništena.

Imena i prezimena svih ubijenih nisu utvrđena. Imena identificiranih žrtava uklesana su na spomen-ploči u dvorani gdje se drvarski katolici okupljaju na bogoslužju.

Jama Golubnjača do danas nije istražena, a Drvar je dobio svećenika tek 1995., nakon „Oluje“.

Deset godina kasnije, u kolovozu 2015. banjolučki biskup Franjo Komarica po prvi put nakon 74 godine služio je svetu misu na katoličkom groblju u Krnjeuši (Bos. Petrovac) za ubijenog župnika don Krešimira Barišića i preko 240 ubijenih vjernika u kolovozu 1941.

Odgovori