Novosti

VELIKO HVALA SVIMA KOJI SU DALI SVOJE ŽIVOTE KAKO BI MI ŽIVJELI

U ime Hrvatskog žrtvoslovnog društva i ove godine odazvali smo se kako bi dostojanstveno odali počast svim žrtvama Komunističkog totalitarnog režima nakon 2. svjetskog rata. Tužna je istina kako su nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi, 29. rujna 1943.g. na blagdan Svetog Mihovila, bez suđenja mučeno i poubijano stotinjak ratnih zarobljenika. Hrvatsko žrtvoslovno društvo bilo je danas je i zauvijek će biti čuvar uspomena na sve žrtve a posebno na žrtve svim totalitarnim režimima.

POSEBNA ZAHVALA PREDSJEDNIKA DRUŠTVA ZA OBILJEŽAVANJE GROBIŠTA ŽRTAVA KOMUNIZMA FRANJE TALANA SVIM KOJI SU SE ODAZVALI POZIVU KOJI NE DOZVOLJAVALU DA NAŠA ŽRTVA ODE U ZABORAV!

Hvala svima onima koji su mogli odvojiti svoje vrijeme i zajedno se sa nama prisjetiti nevinih žrtava.

Posebno zahvaljujem Ocu biskupu, mons. Josipu Mrzljaku i vlč. Tomislavu Antekoloviću, što su mogli sudjelovati, a i izaslanici potpredsjednika Vlade i ministra u Ministarstvu hrvatskih branitelja Tome Medveda, poštovanoj Ivoni Paltrinieri iz Uprave za zatočene i nestale MHB-a, na položenim vijencima, zapaljenima svijećama kao i na izrečenim riječima podrške.

Zahvalu upućujem i gradonačelnici V. Toplica, gospođi Dragici Ratković i gradu Varaždinske Toplice što svih proteklih godina, od podizanja spomen križa 2003. godine, na grobištu “Kruška” ponad naselja Leskovec,  podržavaju naš rad u odavanja počasti svim žrtvama i stradalima u doba ratova XX stoljeća i progonima vlasti od diktatura i totalitarnih režima koji su vladala i na ovim našim prostorima.  Naravno i župniku, vlč. Stjepanu Makar iz Župe Ljubešćica, koji nam se pridružio na molitvi na grobu žrtava u Kalničkoj Kapeli….

Zahvalu upućujem i predstavnicima Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata klub Jalševec i Petrijanec, kao i izaslanstvu Društva za obilježavanje grobišta žrtava komunizma Čakovec te Hrvatskom žrtvoslovnom društvu iz Zagreba, predvođenim Đurom Knezičićem, Josipom Horvatom I Josipom Pušićem, a posebno mještanima- župljanima župe Sveta Tri kralja Svibovec, članovima zbora župe Svibovec i njenom dugogodišnjem voditelju, gospodinu Antunu Pokosu, što su svih proteklih, pa i ove godine sudjelovali, a svakako i gospodinu župniku, vlč Juri Kopjaru, koji nam se ove godine zbog “samoizolacije”, nije mogao pridružiti.

U nadi da će se 72 žrtve grobišta “Kruška” Leskovec, ekshumirane u studenome 2014. godine, identificirati i na dostojan način sa sprovodom pokopati, kao i posmrtni ostaci svibovečkog župnika Josipa Lesjaka http://www.safaric-safaric.si/dogrpz_vz/2014_dogrpz_vz/20150217%20Izvjesce%20o%20radu%20za%202014%20godinu.pdf kao i svih ostalih prešućenih žrtava iz gore spomenutog razdoblja na ljudski i dostojanstven način pokopati ….

U ime Društva osnovanog 20. rujna 2020. godine sve Vas pozdravljam i svako dobro želim

Predsjednik Društva,

Franjo Talan

Odgovori