Novosti

MISA ZA ŽRTVE I KOMEMORACIJA U ŠPANOVICI

PAKRAC, KUSONJE, ŠPANOVICA, BUČJE, BRUSNI, TROKUT

VELEČASNI JOZO ZORIĆ, PAKRAČKI ŽUPNIK,

Prije komemoracije u Španovici služena je sveta Misa za žrtve Španovice. Služeči sv.Misu, župnik Jozo Zorić, više puta je spomenuo selo Španovicu, i stradanje Španovčana za vrijeme i nakon 2. Svjetskog rata. Također se osvrnuo i na nedavna zbivanja koja su se dogodila 90-ih, za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku! Zbog koje je došlo do ponovnog stradanja Hrvatskog, a i drugih naroda kojima je Hrvatska jedina domovina! Posebno je naglasio poginule i stradale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu. Nakon Svete mise krenuli smo prema Španovici te smo se kratko zaustavili u selu Kusonje, gdje smo kod spomen Kapele zapalili svijeće i pomolili se za poginule hrvatske branitelje 1991 godine.

Zatim smo stigli u Španovicu gdje smo se pridružili zavičajnoj zajednici Španovčana, te smo nakon kratkog druženja i konzultacija krenuli u koloni sjećanja do mjesnog groblja i spomen obilježja za žrtve Španovice gdje smo položili vijence i zapalili svijeće za sve žrtve Španovice u 2. Svjetkom ratu i poraću.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kratko su nam se obratili;

Predsjednik Zavičajne zajednice Španovčana gospodin Boris Pleša, prvo je pozdravio sve prisutne, a zatim je rekao kako ćemo se bez obzira koliko nas bilo, okupljati na ovaj dan u Španovici, kako se strašna tragedija nikada ne bi zaboravila!? Podsjetio nas je na dan 6. listopada 1942. godine, kada su partizani u Drugom svjetskom ratu napali selo, ubili 143 mještana civila, spalili selo, a preživjele rastjerali s trajnom zabranom povratka.

On je na groblju u Španovici ispred spomenika 396-orici španovačkih stradalnika u razdoblju 1939-1949. godine podsjetio da je Zavičajna zajednica Španovčana osnovana 1993. godine s ciljem kako bi se spasila od zaborava tragedija sela i u tome se uglavnom uspjelo. No nije se uspjelo s drugim ciljem, a to je povratak otete imovine. On je jučer malobrojne prisutne Španovčane pozvao da budu uporni u komemoriranju tragičnih događaja svojih predaka.

Marijan Širac, zamjenik gradonačelnice Pakraca je povezao ovu komemoraciju s nadolazećim iz Domovinskog rata ističući da ih između ostalog povezuje da su žrtve nevini ljudi, te sadašnje generacije ih stoga trebaju štovati i to prenositi na mlađe.

Ante Beljo, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva je tragediju Španovice istakao kao drastičan primjer hrvatskih žrtava, te je izrazio nadu kako dolazi vrijeme samosvijesti hrvatskog naroda, a što dokazuje i naše prisustvo kao i odnos prema svim hrvatskim žrtvama!

Po završetku komemoracije u Španovici mi smo se uputili do sela Bučje gdje se za vrijeme Domovinskog rata nalazio Srpski koncentracijski logor, kroz koji je prošlo 300 hrvatskih branitelja i civila. Nad kojima su se zvjerski iživljavali, mučili a zatim mnoge i poubijali. Među zarobljenicima bio je i dr.Ivan Šreter, za čiju se sudbinu još ni danas ništa ne zna: kako je, zašto je i gdje je nestao?

Na povratku iz Bučja, zaustavili smo se kod spomen obilježja u blizini mjesta Brusnik gdje smo se pomolili i zapalili svijeću za dvanaestorici poginulih branitelja pripadnika 127 Virovitičke brigade HV-a.

Zatim smo se u povratku zaustavili kod mjesta zvanog Trokut, gdje se nalaze spomenici svim Hrvatskim braniteljima koji su dali živote za našu slobodu! Zapalili smo svijeću i zamolili dragog Boga da im bude dobar. Zatim smo se kratko prisjetili; burnih, izuzetno teških, ali ponosnih vremena!

Tragediju ne možemo popraviti, ali zato možemo i moramo pamtiti žrtvu! Nikada nije na odmet ponavljati riječi tko ne uči iz Povijesti, Povijest mu se ponavlja! Previše nam se povijest ponovljala, vjerujem kako je vrijeme da nešto iz povijesti i naučimo.?

Tekst uredio, Đuro.

Odgovori