NovostiSjećanje

Žarko Manjkas, suborci ga pamte po crvenoj kapi koju je nosio

Žarko Manjkas je rođen 10. kolovoza 1967. u Zagrebu, s roditeljima živio u Dubravi. Poginuo je u proboju iz Vukovara, točnije kod Bogdanovaca, 10. studenoga 1991. godine. Odlikovao se iznimnom hrabrošću zahvaljujući kojoj je tijekom bitke za Vukovar uništio 12 četničkih tenkova.

Damir Radnić sa dva pripadnika vinkovačkog ZNG-a u Bogdanovcima pored prvog uništenog tenka, kojeg je uništio Žarko Manjkas Crvenkapa 10.10.1991.

Na početku velikosrpske agresije na Hrvatsku Žarko Manjkas kao dragovoljac stupa u postrojbe HOS-a i odlazi braniti Vukovar s još 57 suboraca. Opsadu i pad Vukovara preživjelo ih je tek 25, a samo dvojica nisu ranjena. HOS-ovci su u Vukovaru bili smješteni na teškom terenu obrane – na Sajmištu i u Bogdanovcima.

Poginuli junaci iz proboja i „štafete smrti“, slijeva u prvom planu: Žarko Manjkas Crvenkapa, Zoran Antunović, Tihomir Iveta Pidžo i Ante Šarić

Svjedoci tog vremena navode da je njihov doprinos bio neizmjeran, a stanovnici Bogdanovaca pamte iznimnu hrabrost i nadljudsku izdržljivost pripadnika HOS-ovih postrojbi, posebno Žarka Manjkasa Crvenkape. U borbama je Crvenkapa gotovo izgubio sluh jer mu je zolja eksplodirala pokraj uha. Svoj tako prepoznatljivi nadimak Crvenkapa je dobio jer je stalno nosio crvenu beretku.  

Unatoč snažnom otporu branitelja, četnici osvajaju Bogdanovce 10. studenoga 1991. godine. Branitelji i civili koji su ostali u selu prisiljeni su na uzmak kako ne bi pali u ruke brutalnom neprijatelju.

Uslijedio je proboj kroz kukuruzišta HOS-ovaca, pripadnika ZNG-a, policije i preostalih civila prema Nuštru i Vinkovcima, koji su bili pod kontrolom hrvatskih snaga.

Proboj je poznat pod nazivom ‘HOS-ova štafeta smrti’.

Pri izlasku iz sela upali su u minsko polje, a kako bi se probili, HOS-ovi borci su se svjesno žrtvovali stajući na čelo kolone i probijajući put kroz minsko polje kako bi spasili druge. Među poginulima koji su se svjesno žrtvovali stajući na čelo kolone koja se povlačila iz Bogdanovaca bio je i Žarko Manjkas Crvenkapa.

Predvodeći povlačenje, stao je na minu i iskrvario za pet minuta. Zahvaljujući i njegovoj žrtvi spašeni su mnogi životi civila i branitelja koji su preživjeli užas i dokopali se slobodnog teritorija.

/Foto: Đ. Cecelja – arhiva HŽD/

Spomenik Žarku Manjkasu Crvenkapi rad je akademskog kipara Zvonimira Orčića.

I danas 17. 11. 2021. godine mladi dolaze i obilježavaju sjećanja na legendarnog heroja Crvenkape.

Odgovori