Novosti

Roditelji odgojitelji razočarani sastankom danas prosvjedovali

Zagreb, 17. 11. 2021. PROSVJED

Prema novom planu gradske uprave, mjera namijenjena za roditelje u Gradu Zagrebu s troje i više djece sada se trajno ukida

Mjera roditelj odgojitelj namijenjena obiteljima u Gradu Zagrebu s troje i više djece sada se trajno ukida, a za postojeće korisnike skraćuje se do 7. godine djeteta (dosad je bilo do 15.) te se naknada roditelja reže – na 1000 kuna neto.

S obzirom da se uz aktualni problem, namjere gradske vlasti da izmijeni odluku o pravu na mjeru roditelj odgojitelj, veže pitanje egzistencije za 5 800 korisnika koji brinu i skrbe o oko 20 000 svoje djece, traže da se nadležna institucija kako na sastanku, pa i javno, uključi sa svojim stavom oko ove teme i problematike.

Marin Miletić i Ana Marija Berbić Lacko predsjednica HURO /Hrvatska udruga roditelja odgojitelja/

Hrvatska je ušla u demografski slom, imamo 3,8 milijuna stanovnika, još jednom uobičajeno i očekivano u Hrvatskoj da su obitelji opet prevarene.

Na jučerašnjim sastanku odvjetnik Marko Fak, predsjednica HURO Ana Marija Berbić Lacko, demograf doc. dr. sc. Stjepan Šterc i član Udruge gosp. Davor Jantolek

Udruga roditelja odgojitelja zgrožena

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) izdala je priopćenje u povodu ukidanja mjere roditelj odgojitelj u kojemu su ustvrdili da ih je gradska vlast ignorirala kada su zatražili sastanak s njima. Ističu kako je prijedlog izmjene odluke o mjeri roditelj odgojitelj gradska vlast neočekivano uputila u javno savjetovanje.

Zgroženi smo postupkom – da nema ranijeg dijaloga s nama, socijalnim partnerom, predstavnicima korisnika mjere, pa i samim sadržajem prijedloga, kojim preko noći žele obitelji i djecu ostaviti gladne, unoseći pomutnju među korisnike, unoseći nemir, odlučili smo se obratiti odvjetniku jer vjerujemo u stečena prava. Nedopustivo je da se ignorira tolika socijalna skupina, plus minimalno 3 djece po obitelji, te da se dovodi u pitanje egzistencija istih na osnovi jedne političke odluke. Niti jedna skupina sugrađana ne bi smjela tolerirati takav odnos vlasti prema njima, poručili su i priopćenju.

Odgovori