Novosti

Da se ne zaboravi! 29. obljetnica stradanja Vukovara i Škabrnje

U srijedu, 18. studenoga 2020. godine obilježena je 29. obljetnica stradanja Vukovara i Škabrnje. Sjećanje je to na zločin koji su počinili pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih formacija sastavljenih od pobunjenih Srba iz Hrvatske i dragovoljaca iz Srbije.

Središnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara iz 1991. “Vukovar mjesto posebnoga pijeteta”

Nakon komemorativnog programa ispred vukovarske bolnice kolona sjećanja krenula je put groblja, tradicionalno predvođena braniteljima i stradalnicima grada Vukovara.

U koloni su bili i državni dužnosnici: predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s nekoliko ministara, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, zamjenica vukovarskog gradonačelnika Ivana Mujkić, koji sa zamjenikom Marijanom Pavličekom nije mogao sudjelovati zbog bolesti. U spomen na žrtvu koračali su i crkveni velikodostojnici predvođeni vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem koji je nakon odavanja počasti žrtvama predvodio Svetu misu zadušnicu.

“Danas se sjećamo stradanja 1991. godine. Hodajući ulicama Vukovara iskazujemo zahvalu svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskoga rata onako kako su oni to i zaslužili – dostojanstveno. Obveza nam je svima uvijek pronaći organizacijski oblik i način za odavanje počasti našim žrtvama kojima smo najzahvalniji i koji su najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske”, rekao je ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

Mislim da se svi s poštovanjem moramo prisjećati svega što su Vukovarci doživjeli u srpskoj agresiji. Tu žrtvu treba poštovati jer bez nje ne bi bilo ni slobodne Hrvatske. Ta žrtva ugrađena je u temelje suvremene Hrvatske države!

Vrijednost je to koju moramo njegovati i prenositi na mlađe naraštaje, ostaviti im na čuvanje kako bi Hrvatska i zbog nje zasjala u najljepšem sjaju na ponos precima koji su je samo sanjali, nama koji ju danas živimo i svima koji će je ubuduće živjeti.

Sjetimo se, bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, a završila 18. studenoga 1991. godine slomom obrane grada i velikosrpskom okupacijom koja je trajala do mirne reintegracije Podunavlja u siječnju 1998. Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. godine poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece.

Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. U Škabrnji je 18. studenoga 1991. godine ubijeno i masakrirano 43 civila i 15 hrvatskih branitelja.

Napiši ako imaš podatak je li itko od braće cpba osuđen?

Uredio, Đuro

Odgovori