Novosti

Preminuo vlč. Pavao Crnjac

Vlč. mr. Pavao Crnjac, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, rektor kapele Corpus Domini u Zagrebu preminuo je u petak 4. prosinca u KB Dubrava u 79. godini života i 51. godini svećeništva, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Rođen je 11. listopada 1942. godine u mjestu Donja Vast (BiH) u Župi sv. Ivana Krstitelja u Uzdolu. Nakon srednjoškolskog obrazovanja stupio je 1965. godine u Bogoslovno sjemenište u Rijeci kod salezijanaca. Dvogodišnji studij filozofije pohađao na Papinskom učilištu u Rimu gdje je diplomirao filozofiju 1967. godine. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1986. godine te završio studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.
Red đakonata primio je 15. ožujka 1970. godine, a iste godine, 28. lipnja primio je red prezbiterata po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića.
Kao svećenik službovao je u sljedećim župama: Navještenja B. D. Marije u Velikoj Gorici i Tijela Kristova u Zagrebu-Sopot. U Zagrebačku nadbiskupiju inkardiniran je 5. svibnja 1994. godine.
Kao profesor filozofije i logike od 1993. do 2001. godine djeluje u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu.
Dekretom NDS-a od 3. svibnja 1996. godine imenovan je upraviteljem (rektorom) kapele Corpus Domini u Zagrebu i tu je službu obnašao sve do smrti.
Predavao je filozofiju i sociologiju u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji u Rijeci čiji je bio ravnatelj jedno vrijeme. Predavao je Masovne medije u pastoralu na Višoj bogoslovnoj školi u Rijeci. Pokrenuo je, uređivao i pisao za mnoge časopise iz područja pastorala: Salezijanski vjesnik, Don Bosco danas, Kateheza, Katehetski zbornik.
Objavio je više znanstvenih radova u različitoj stručnoj literaturi (Spectrum, Katehetski leksikon, Filozofska istraživanja, Katehetski zbornik, Veritas, Zaprešićki zbornik…). Preveo je više knjiga s talijanskog i njemačkog jezika. Napravio je nekoliko dokumentarnih filmova.
Sprovodni obredi i misa zadušnica bit će u utorak 8. prosinca ove godine.

Preminuo vlč. Pavao Crnjac – IKA (hkm.hr)

Odgovori