Komemoracije i hodočašćaNovosti

Franjo Talan: Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, žrtve Vukovara i Škabrnje 18. studenoga 2023.

DRUŠTVO ZA OBILJEŽAVANJE GROBIŠTA RATNIH I PORATNIH ŽRTAVA – VARAŽDIN

Za stradale u Vukovara, na adresi Bogdanovečka 70, postaviti barem spomen ploču

prof. dr. sc. Zvonimir Šeparović i Franjo Talan

Na inicijativu prof. dr. Zvonimira Šeparovića, 7. ožujka 1991. godine, osnovano je Hrvatsko žrtvoslovno društvo, a ciljevi HŽD-a su: potpora istraživanju mjesta mogućeg stradanja, potpora trajnom dostojnom zbrinjavanju ekshumiranih posmrtnih ostataka žrtava, očuvanje spomen-obilježja za žrtve ratova i poraća te informiranje o žrtvama ratnih i poratnih zločina fašizma, nacizma i komunizma.

Kao temeljna viktimološka organizacija Hrvatsko žrtvoslovno društvo okuplja i ostale udruge i ljude koji istinu o stradanjima čuvaju i prenose, a od 1998. do 2019. godine održano je osam hrvatskih žrtvoslovnih kongresa. Iako su svi kongresi bili posvećeni i žrtvama Domovinskog rata, na poseban način žrtvama Vukovara bio je posvećen Drugi žrtvoslovni kongres održan 2001. godine, a 2007. godine kongres je bio posvećen žrtvama Škabrnje. Završna sjednica Petog hrvatskog žrtvoslovnog kongresa održana je u Voćinu 20. lipnja 2010. godine, a pod pokroviteljstvom mons. Vlade Košića, sisačkog biskupa, održan je Šesti kongres sa završnom sjednicom, 16. lipnja 2013. godinu, u Baćinu gdje je 21. listopada 1991. godine poubijano preko pedeset civila starije dobi, većinom hrvatske nacionalnosti.

Jedno od najvećih grobišta, prema izjavama svjedoka, iz poratnog razdoblja Drugog svjetskog rata Varaždinske biskupije nalazi se uz desnu obalu rijeke Drave, uz rub grada Varaždina, a kako je to grobište i desetak godina od uspostave demokracije u Hrvatskoj ostalo bez ikakvog spomen znaka, u cilju da se barem spomen križem obilježi  20. rujna 2000. godine došlo je do osnivanja Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava.

Nakon višegodišnjih molbi i obilaska „mjerodavnih“ institucija, 2003. godine dobivena je građevna dozvola, a novopodignuti spomen križ, u subotu popodne, 19. lipnja 2004. godine blagoslovio je i misu zadušnicu za žrtve predvodio mons. Marko Culej, prvi varaždinski biskup.  Uz brojna izaslanstva vijenac kod spomen križa položio je i prigodan govor održao i Franc Perme, predsjednik slovenskog Društva za ureditev zamolčanih grobov iz Ljubljane, s kojim su 2001. godine povelju o suradnji potpisali i članovi varaždinskog Društva, a u ime prof. dr. Zvonimira Šeparovića, vijenac kod spomen križa položilo je i izaslanstvo Trećeg hrvatskog žrtvoslovnog kongresa koji se tih dana održavao u Zagrebu. .

Kako su u rad Društva bili uključeni i hrvatski branitelji sudionici Domovinskog rata suradnja je uspostavljena i s braniteljskim udrugama, a i s udrugom Daksa 1944./45. iz Dubrovnika, s vremenom smo u naše aktivnosti i programe rada posvetili svim poginulim i žrtvama stradalim u progonima diktatura i vlasti totalitarnih režima i ratova XX. stoljeća. Suradnja je uspostavljena i sa jedinicama lokalne samouprave i župama gdje su spomen obilježja postavljena, a uz postavljanih dvadesetak spomen obilježja na području „sjeverne“ Hrvatske četiri spomen križa postavljena su i na području Istre.

Aktivnosti Društva povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata 2023. godine

1. Spomen na žrtve Škabrnje 26. listopada 2023. godine

Aktivnosti svake ustanove, društva i udruge provode se na temelju usvojenog plana i programa, a koji se predlože na sjednici Izvršnog odbora potkraj godine i potom usvoji na godišnjoj skupštini Društva . Tako je pod nazivom „Spomen na žrtve juga Hrvatske i susjednih zemalja“ od 23. do 26. listopada organizirano trodnevno stručno putovanje, u spomen na žrtve Širokog Brijega i Hercegovine (24. 10. 2023.), žrtve Daske i Dubrovnika (25. 10. 2023.), a u povratku prema Zagrebu i Varaždinu, u četvrtak 26. listopada 2023. vijenac smo položili kod spomen križa za žrtve stradale u Domovinskom ratu u Škabrnji. To naše trodnevno putovanje na kojem smo prevalili 1665 kilometara održano je u dogovoru s ljudima koji do žrtava drže, a posjet Škabrnji imamo zahvaliti i razumijevanju Marka Miljanića, ratnog zapovjednika obrane Škabrnje 1991. godine.

Uz članove Društva i župljane župe Križovljan u Zagrebu su nam se pridružili i članovi Hrvatskog žrtvoslovnog društva, a svijeće kod spomen križa u Škabrnji ( i ostalim lokacijama…) zapalili su i članovi Udruge Braniteljski centar za društveni razvoj iz Zagreba. Duhovni vođa našeg putovanja bio je fra Josip Željko Paurić koji je za žrtve predvodio molitvu, a puni dojmova kući smo se vratili nešto prije 22 sata, u četvrtak, 26. listopada 2023. godine.

2.  Spomen na žrtve Vukovara, 15. do 17. studenoga 2023. godine – predavanje OŠ Cestica

Višegodišnja plodonosna suradanja Društva i Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata klub Petrijanec odvija se preko 15 godina, a uz pomoć članova Kluba, 26. ožujka 2008. godine postavili smo spomen križ na grobištu Gaj Strmec Podravski.

Na poziv Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata sudjelovali smo, 15. studenoga 2023. godine na predavanju o Domovinskom ratu održanom u OŠ Cestica

Poveznica na portalu: https://viktimologija.com.hr/wp/franjo-talan-u-os-cestica-odrzano-predavanje-o-domovinskom-ratu/ –  a tijekom godine suradnja se odvija i na ostalim područjima.

3. Posjet Vukovaru i mjestima stradanja, četvrtak, 16. studeni 2023. godine

Kako zbog obveza na sam Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata brojni nisu u mogućnosti krenuti prema Škabrnji i Vukovaru dogovoreno je da spomen na žrtve „obavimo“ u četvrtak, 16. studenoga 2023. godine. Krenuli smo iz župe Križovljan ujutro, a po dolasku u Vukovar prvo smo se poklonili žrtvama na Trpinjskoj cesti. Duhovni vođa puta bio nam je vlč. Zorislav Šafran, a putovanju se priključio i Antun Majhen iz Radovca.

Vođa puta bio nam je dalje Boris Veselnik koji je kao pripadnik postrojbe Policijske uprave Varaždin Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske sudjelovao u obrani Vukovara 1991. godine i ostalim akcijama hrvatske vojske i policije u oslobađanju Domovine.

Mjesto stradanja osmero hrvatskoh branitelja – četvero pripadnik PU Varaždin MUP-a Republike Hrvatske, a četvorica su bili Vukovarci

Zatim smo prošli kroz Borovo naselje u kojem je u obrani RH sudjelovao i Boris, a potom smo kroz Lužac stigli do Bogdanovačke ulice i kućnog broja 70 u kojoj je danas smještena trgovina auto dijelova. Prema riječima Borisa Veselnika tu je stradalo osmero hrvatskih branitelja, četvero pripadnik PU Varaždin MUP-a Republike Hrvatske, a četvorica su bili Vukovarci (iz PU Varaždin stradali su Božidar Košir, Damir Lehkec, Vladimir Rojko i Marijan Vučak rodom iz Babinca – općina Cestica, a od domaćih branitelja stradali su Josip Holovka, Andrija Kamerla, Živko Krajinović i Zoran Žuljević).

Kako nigdje nije bilo nikakvog spomen obilježja ni spomen ploče svijeće smo zapalili uz ogradu.

Zastajemo i palimo svijeće kod  Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, idejni autor je zagrebački kipar i slikar Miljenko Romić, dugogodišnji član predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva.

 

Vukovarski vodotoranj

Slijedeća postaj bio je Vodotoranj, a tu nam je opet Boris trebao objasniti dijelove grada kroz koji smo prošli, sa zanimanjem smo pročitali i darovatelje za uređenje vodotornja. Bili smo radosni što smo neke na popisu pronašli, a i žalosni što su neki izostali. Svakako preporučam, ako već niste, uz hrvatski barjak na vrhu tornja pročitati životopis hrvatskog branitelja ( isti je između ostalog dostupan na: https://direktno.hr/kolumne/ivan-ivanika-heroj-s-vukovarskog-vodotornja-uzmi-ti-moj-sljem-ti-imas-djecu-331532/ op. F. T.), koji je svakodnevno vodio brigu da se kao simbol otpora  hrvatski barjak vijori na vrhu tornja (Ivan Ivanika 1967. – 1991.). Slijedeća naša postaja je Memorijalno groblje u Vukovaru.

SPOMEN DOM OVČARAVukovar je moj izbor, i u dobru i u zlu”, riječi su Jean-Michel Nicoliera
SPOMEN-OBILJEŽJE MJESTA MASOVNE GROBNICE NA OVČARI
SPOMEN-OBILJEŽJE MJESTA MASOVNE GROBNICE NA OVČARI

Nakon zapaljenih lampiona i molitve upućujemo se prema Ovčari. Palimo svijeće kod spomenika podignutog „U spomen na 200 ranjenih hrvatskih branitelja i civila iz vukovarske bolnice pogubljenih u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku“ , a potom odlazimo i na mjestu gdje su žrtve bile ubijene (više na portalu: https://zutecizme.wordpress.com/2018/10/09/ovcara-2018-neistrazeni-zlocin/ ).

Sada već izblijedjeli tekst uspio sam pročitati tek uspoređujući ranije fotografije, a on glasi:

U središtu pozornosti ICRC-a, a u nazočnosti promatračke misije ECCM, na ovom mjestu 20. studenog 1991. godine,  JNA i njihovi pomagači mučki su ubili 200 ranjenika, medicinskog osoblja i civila iz vukovarske bolnice.

Vjerujući da pravedni nikad ne umiru

Ovu spomen ploču podiže:

Udruga hrvatskih dragovoljaca

Domovinskog rata i centar Apel

Ovčara, 10. prosinca 1997

Potom smo se uputili do Spomen muzeja na Ovčari. Sam Muzej smješten je u hangaru u kojem su mučeni i pred odvođenje na likvidacije držani zatočenici koji su u grupama vođeni na prije spomenuto stratište i tamo ubijani.

Kako je već bilo dosta kasno put nas je dalje vodio prema Iloku, gdje smo nakon kratkog posjeta crkvi Sv. Ivana Kapistrana, otišli do obližnjeg restorana na nešto kasniji ručak, a na put prema Vukovaru krenuli smo već po mraku, oko 17 sati. Zastali smo kod vodotornja te u suvenirnici uspjeli kupiti nekoliko majica s ovogodišnjom porukom na plakatu ” Moj izbor i u dobru i u zlu Vukovar 1991. – 2023.” Puni dojmova kući smo se vratili u 22 sata.

4. U petak, 17. 11. 2023. na kružno toku u Gornjem Vratnu, uz oznaku Vukovar zapalili lampione

Tu u ovom sjevernom dijelu Hrvatske, u Varaždinskoj županiji, na tromeđi triju općina, Cestica, Petrijanec i Vinica, u petak je zahladilo, a osjećaj hladnoće dodatno je pojačavao i sjeverni vjetar. Na kružnom toku državne ceste D-2, koja uz dolinu rijeke Drave spaja Hrvatsku sa susjednom Slovenijom i ostalim zemljama srednje i zapadne Europe, u istočnom dijelu naselja Gornje Vratno, povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, susjedne općine organizirale su u petak, 17. studeni 2023. godine paljenje svijeća.

Okupljanje je započelo nešto prije 16 sati, a nakon što je od drvene konstrukcije postavljen natpis Vukovar prišlo se paljenju lampiona. Na čelu izaslanstva općine Cestica bio je Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća općine Cestica, a pridružili su mu se i vijećnici Josip Cestar i Nikola Ščuric. Na čelu izaslanstva općine Petrijanec bio je načelnik Željko Posavec, a izaslanstvo općine Vinica predvodio je načelnik Branimir Štimac.

Paljenju lampiona bili su prisutni i predstavnici braniteljskih udruga iz spomenutih općina, a od strane Društva bili su Boris Veselnik, dopredsjednik Stjepan Jovan i Franjo Talan. Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje lampioni su zapaljeni i na ostalim mjestima vezanim uz stradanja i žrtve u Domovinskom ratu.

Tako su predstavnici Općine Cestica, kojima su se pridružili i hrvatski branitelji Josip Lazar i Boris Veselnik lampione zapalili i kod spomenika Janku Kukecu, a koji je postavljen u Parku hrvatskih branitelja u Gornjem Vratnu.

 

Zapisao 20. studenoga 2023. godine

Franjo Talan, predsjednik Društva, dopredsjednik HŽD-a,

Za portal HŽD-a pripremila Jadranka Lučić

 

Odgovori