NovostiOsvrti i komentari

Petrinjci nestrpljivo čekaju nastavak gradnje I. osnovne škole

 

Ponedjeljak 28. prosinca 2020. u 6:28 po lokalnom vremenu, u mjestu Strašnik u blizini Petrinje, potresom magnitude ML 5.0 započela je serija potresa, u kojoj je dan kasnije, 29. prosinca 2020. godine u 12 sati i 19 minuta okolicu Petrinje pogodio razoran potres lokalne magnitude ML = 6.2 (momentne magnitude M= 6.4) i intenziteta u epicentru VIII stupnjeva EMS ljestvice. Od posljedica tog potresa stradalo je sedmero ljudi te je došlo do značajne materijalne štete u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima. Oštećeni su mnogi stambeni i gospodarski objekti diljem Sisačko—Moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Evo nas u srpnju 2023. godine, a Petrinjci nestrpljivo čekaju nastavak gradnje I. OŠ Petrinja 

I. OŠ Petrinja – koju je do sada financirala mađarska Vlada   /za obnovu tri projekta donirali su 9,5 milijardi forinti što je više od 190 milijuna kuna/

Prekidu radova na izgradnji I. OŠ Petrinja koju grade Mađari, a koja je trebala biti gotova do početka školske godine i dalje je naizvjesna.

Kao razlog spominje se, neslužbeno, plaćanje PDV-a, neslužbene informacije govore da hrvatska strana ne želi mađarskoj tvrtki otpisati PDV na novac koji su donirali za izgradnju škole.

Mađari zbog velike donacije traže da ih se oslobodi plaćanja istoga ili da – Hrvatska uplati iznos PDV-a.

Djeca i roditelji čekaju odluku Vlade i/ili ministarstva…

Da su radovi stali, potvrdio je u objavi na Facebook stranici I. OŠ Petrinja, ravnatelj škole Robert Groza. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

„Informacije vezane uz izgradnju nove zgrade I. OŠ Petrinja
Poštovani,
prije samih informacija o izgradnji naše nove škole, trebam reći dvije stvari.
Najprije, ispričavam se što nisam ranije napisao objavu i podijelio informacije sa svima onima koji su kontaktirali mene, školu ili nekoga od mojih kolega. Čekao sam da informacije objave oni koji ih trebaju objaviti prije mene.
I drugo, budući da se radi o međudržavnom projektu i suradnji između Hrvatske i Mađarske, iznijet ću samo informacije za koje mislim da neće naštetiti sadašnjem ili budućem dogovoru.
Dakle, izrazito mi je žao što moram napisati da su radovi na našoj školi privremeno obustavljeni iz financijskih razloga. U detalje ne mogu ulaziti.
Radovi na školi su dovršeni otprilike 75%.
Do kraja lipnja izvođači su završavali započete poslove te pripremali zgradu za obustavu radova.
Od 3. srpnja svi radovi su prestali. Na gradilištu ostaje zaštitarska služba koja će čuvati građevinu.
Na zadnjem sastanku, koji se održao u srijedu 28. lipnja, svi prisutni su izrazili želju i nadu da će se radovi nastaviti čim prije. Međutim, to je sada stvar dogovora koji moraju postići Hrvatska i Mađarska strana na razini ministarstava i/ili vlada. Svi koji trebaju biti upoznati s nastalom situacijom i koji mogu pomoći u njenom rješavanju su upoznati. Svi.
Znam da je ovo udarac za cijeli grad, ali vjerujte da nikome nije teže nego učenicima, roditeljima i mojim kolegama koji će i treću školsku godinu završiti kao gosti u drugoj školi.
I za kraj, nadam se da će oni koji mogu riješiti nastali problem shvatiti da se na tom gradilištu ne gradi samo zgrada osnove škole, nego i simbol obnove i ostanka u Petrinji.“, stoji u objavi ravnatelja škole Roberta Groze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petrinja grad prijatelja djece

Tekst i fotografije: Jadranka Lučić /arhiva HŽD /

Odgovori